Θυμάστε όταν η προσπάθεια των στούντιο να κάνουν τους ηθοποιούς να φαίνονται μεγαλύτεροι ή νεότεροι στις ταινίες ήταν μεγάλη υπόθεση;

Ο όγκος δεδομένων του όλου project για την επίτευξη ρεαλιστικών αποτελεσμάτων ήταν τεράστιος, όμως τώρα, οι ερευνητές της Disney αποκάλυψαν το FRAN, ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να γεράσει ή να μειώσει πειστικά την ηλικία ενός ηθοποιού σε δευτερόλεπτα.

Σε ένα ακαδημαϊκό έγγραφο, τα Disney Research Studios εξηγούν ότι το FRAN (που σημαίνει face re-aging network) είναι ένα νευρωνικό δίκτυο που εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων που περιέχει ζεύγη τυχαία παραγόμενων συνθετικών προσώπων σε διαφορετικές ηλικίες, γεγονός που παρακάμπτει την ανάγκη να βρεθούν με άλλο τρόπο χιλιάδες εικόνες πραγματικών ανθρώπων σε πραγματικές διαφορετικές ηλικίες που απεικονίζουν την ίδια έκφραση προσώπου, πόζα, φωτισμό και φόντο. 

Το FRAN χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να καταλήξει σε μια πρόβλεψη σχετικά με το ποιες περιοχές του προσώπου ενός πραγματικού ατόμου θα γερνούσαν και πώς στη συνέχεια επικαλύπτει τις νέες λεπτομέρειες. Σε αυτές βλέπουμε την προσθήκη ή τη διαγραφή ρυτίδων και ζυγωματικών, και όλα αυτά σε βίντεο. Τα Disney Research Studios ισχυρίζονται ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι "η πρώτη πρακτική, πλήρως αυτόματη και έτοιμη για παραγωγή μέθοδος για την επανα-γήρανση προσώπων σε βίντεο". Κοιτάζοντας τα παραδείγματα βίντεο που παρέχει η ίδια η Disney, η τεχνολογία σίγουρα ξεπερνά το φίλτρο γήρανσης του Snapchat και είναι πολύ πιο ρεαλιστική απ ‘ολες τις προσπάθειες που έχουμε δει ήδη στη μεγάλη (και μικρή) οθόνη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί και αυτού του είδους η έρευνα δεν είναι μοναδική. Η Disney σημείωσε στην έρευνά της ότι το FRAN μπορεί να είναι ακατάλληλο για σημαντικές αλλαγές, όπως η εκ νέου γήρανση από και προς πολύ νεαρές ηλικίες και ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής δεν αντικατοπτρίζεται κατά τη γήρανση ενός ηθοποιού, καθώς αυτό δεν υπήρχε στο σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση του εργαλείου. Δεδομένου ότι η εργασία των εργαζομένων στον τομέα των ειδικών εφέ και ακόμη και η πρακτική εφαρμογή προσθετικού μακιγιάζ δεν έχουν αυτούς τους περιορισμούς, το FRAN είναι απίθανο να αντικαταστήσει κάποιες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία του κινηματογράφου για αρκετό καιρό.

FRAN_1.webp.60d3f9d8558d7c712be7b8d984ac8093.webp

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα φαίνονται εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, από τα πραγματικά παραδείγματα επί της οθόνης πριν από λίγα χρόνια. Άλλωστε, όλοι μας παραξενευτήκαμε όταν κοιτάξαμε έναν Robert Downey Jr. σε μικρή ηλικία στο Captain America του 2016: Civil War, σωστά; 

Δεν είναι περίεργο που η Disney εργάζεται πάνω στην αυτοματοποίηση των οπτικών εφέ, δεδομένου ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου που χρειάζονται επειγόντως μια παρόμοια αξιόπιστη τεχνολογία. Χαρακτήρες του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, όπως ο Nick Fury (Samuel L. Jackson), ο Hank Pym (Michael Douglas) και ο Ego the Living Planet (Kurt Russell) έχουν προσαρμοστεί οπτικά τα τελευταία χρόνια, εκτός από χαρακτήρες του Star Wars όπως η Leia Organa (Carrie Fisher), ο Wilhuff Tarkin (Peter Cushing) και ο Luke Skywalker (Mark Hamill).

Επιπλέον αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Disney εκπαιδεύει μια τεχνητή νοημοσύνη για να αλλάξει την εμφάνιση κάποιου ανθρώπου σε βίντεο, καθώς το ερευνητικό της τμήμα είχε ήδη κυκλοφορήσει ένα "φωτορεαλιστικό" εργαλείο το 2020 που βασίζονταν στην τεχνολογία του deepfake. Η Industrial Light & Magic (η εταιρεία οπτικών εφέ της Disney) έχει επίσης εργαστεί σε συστήματα για τη μείωση της χρήσης των ειδικών εφέ κατά την παραγωγή, όπως οι γιγαντιαίες οθόνες βίντεο LED ύψους 20 ποδιών για την τηλεοπτική σειρά The Mandalorian, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές σε ότι αφορά την εξοικονόμηση κόστους. 

Διαβάζοντας πάντως την ανακοίνωση της Disney για το νέο εργαλείο, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε αν αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην ταινία Indiana Jones: Dial of Destiny αφού με βάση το trailer που μόλις κυκλοφόρησε, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Harrison Ford σε διάφορες ηλικίες, με τα αποτελέσματα να κρίνονται πειστικά τουλάχιστον στις περισσότερες περιπττώσεις. 

  • Like 3