Η Walt Disney Company και η 21st Century Fox κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης, με την τελευταία να απορρίπτει την πρόταση της Comcast και να δέχεται την βελτιωμένη προσφορά της Disney.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη συμφωνία εξαγοράς που ανακοινώθηκε, η Disney θα εξαγοράσει την 21ST Century Fox έναντι $71,3 δισεκατομμυρίων σε μετρητά και μετοχές. Η συμφωνία ήρθε μία εβδομάδα μετά την πρόταση της Comcast στην Fox που έφτασε τα $65 δισεκατομμύρια σε μετρητά, και η οποία ξεπέρασε την προηγούμενη προσφορά της Disney που ήταν $52,4 δισεκατομμύρια σε μετοχές.

Η Comcast θα μπορούσε να επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά, σε μία προσπάθεια να ισοφαρίσει ή να ξεπεράσει την προσφορά της Disney, αλλά δεν έχει ακόμα βγάλει κάποια ανακοίνωση και δεν έχει απαντήσει στη σημερινή ανακοίνωση για τη νέα συμφωνία μεταξύ της 21st Century Fox και της The Walt Disney Company.

Σε ανακοίνωση της, η 21st Century Fox έκανε γνωστό ότι η τροποποιημένη και αναθεωρημένη συμφωνία συγχώνευσης της Disney προσέφερε ένα ανώτερο πακέτο συνολικά, από αυτό που προσέφερε η Comcast Corporation στις 13 Ιουνίου 2018, πιο ευέλικτο και με τις απαραίτητες εγγυήσεις. Η νέα προσφορά της Disney αποτελείται από $35,7 δισεκατομμύρια σε μετρητά, και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Αν και η συμφωνία έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, θα πρέπει να εγκριθεί και από όλους τους μετόχους. Πάντως, τόσο η Comcast όσο και η Disney έχουν αναγνωρίσει ότι θα πρέπει να πουλήσουν να εκχωρήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, ιδιότητες Fox, όπως τα περιφερειακά αθλητικά δίκτυα της Fox, προκειμένου να λάβουν ρυθμιστική έγκριση.

Σε μια πιθανή συμφωνία Comcast / Fox, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν εάν η Comcast θα κερδίσει υπερβολική διαπραγματευτική μόχλευση έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης που είχαν πρόσβαση σε αγορές για προγραμματισμό της Comcast. Η Disney, η οποία κατέχει ήδη ESPN και ABC, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει τον ρυθμιστικό έλεγχο της ικανότητάς της να χρεώνει υψηλές τιμές για τον προγραμματισμό.

"Η Disney πιστεύει ότι η συναλλαγή, έχει μια σαφή και έγκαιρη πορεία προς την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών". Και οι δύο εταιρείες εργάστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες για να εκπληρώσουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κλείσει η συμφωνία” διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Disney, που έχει λάβει υποστηρίζει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να εξασφαλιστεί η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Τόσο η Comcast όσο και η Disney έχουν αναγνωρίσει ότι θα πρέπει να εκποιήσουν ή να πουλήσουν ορισμένες ιδιοκτησίες της Fox, όπως για παράδειγμα τα περιφερειακά αθλητικά δίκτυα της, προκειμένου να λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Σε μια πιθανή συμφωνία Comcast/ Fox για παράδειγμα, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν αν η Comcast θα απολάμβανε υπερβολική διαπραγματευτική μόχλευση έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης που θα ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ιδιόκτητο πρόγραμμα της Comcast.

Η Disney, η οποία κατέχει ήδη τα ESPN και ABC, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει τον ρυθμιστικό έλεγχο της ικανότητάς της να χρεώνει υψηλές τιμές. Πάντως, μετά τη νίκη της  AT&T στο δικαστήριο, για να της επιτραπεί η εξαγορά της Time Warner την περασμένη εβδομάδα, η Comcast έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα μπορούσε να εγκριθεί μια συμφωνία Comcast/ Fox.

Η πώληση της Fox, είτε στην Disney, είτε στην Comcast, περιλαμβάνει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο της 21st Century Fox, τα δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης, τα περιφερειακά αθλητικά δίκτυα Fox Sports, το κανάλι Star στην Ινδία, το 39% μερίδιο του Sky στην Ευρώπη καθώς και το 30% στην υπηρεσία Hulu. Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται και τα Fox News Channel, Fox Business Network και Fox Broadcasting Company. Η Walt Disney Company αποκτάει και το χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας της 21st Century Fox συμπεριλαμβανομένων των Avatar, X-Men, Fantastic Four και Deadpool καθώς και των The Americans, This Is Us, Modern Family και The Simpsons κ.ά

ArsTechnica

  • Like 1