Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης διαδικασίας αναδιάρθρωσης, η Disney προχώρησε στο κλείσιμο του τμήματος «metaverse» που είχε δημιουργήσει απολύοντας τους περίπου 50 υπαλλήλους που απασχολούνταν.

Δεν έχει περάσει παρά ένας χρόνος από τότε που ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Disney, Bob Chapek ζήτησε από τον βετεράνο της εταιρείας Mike White να ηγηθεί της συγκεκριμένης ομάδας με στόχο να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν διαδραστικούς τρόπους για να αφηγηθούν τις ιστορίες της Disney αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες. Αν και τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας έχασαν τις δουλειές τους, ο Mike White κρίθηκε ότι είναι πολύτιμος για την εταιρεία και θα παραμείνει στις τάξεις της, αν και επί του παρόντος δεν είναι ακόμα σαφές ποιον ρόλο θα αναλάβει στο μέλλον.

Ο Mike White είχε στόχο να λανσάρει μία συνδρομητική υπηρεσία τύπου Amazon Prime, η οποία θα συγκέντρωνε σε ένα μέρος το Disney+, τις δραστηριότητες λιανικής της εταιρείας και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να αγοράσουν τρόφιμα ή προϊόντα merchandise στα θεματικά πάρκα της Disney, προσφέροντας μία καθολική και ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο του Mike White φαίνεται να απορρίφθηκε με την διάλυση του τμήματος «metaverse». Παλαιότερα, ο Bob Chapek είχε δηλώσει ενθουσιασμένος και αισιόδοξος για το μέλλον της Disney στο «metaverse» λέγοντας ότι η εταιρεία οφείλει να διαπρέψει στο «συνδυασμό... της φυσικής και της ψηφιακής εμπειρίας». Είχα μάλιστα ονομάσει το metaverse ως «το επόμενο μεγάλο σύνορο αφήγησης».

Το κλείσιμο του τμήματος πάντως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Disney εγκαταλείπει οριστικά τις φιλοδοξίες της σχετικά με το metaverse. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Journal, ο Bob Iger, ο οποίος επέστρεψε στη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου τον Νοέμβριο του 2022 αντικαθιστώντας τον Bob Chapek φαίνεται πως και εκείνος πιστεύει στο μέλλον του metaverse, όταν εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο μιας startup που δημιουργεί animated avatars. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις ή τις ιδέες του Bob Iger σχετικά με τις μελλοντικές δραστηριότητες της Disney για το metaverse, και ενδεχομένως να αργήσουμε αρκετά να τις μάθουμε. Η Disney δέχεται πιέσεις από επενδυτές να προχωρήσει στην εφαρμογή σοβαρών μέτρων για να μειώσει τα κόστη και τα έξοδα, με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν περίπου 7 χιλιάδες απολύσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TechCrunch, οι απολύσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις γύρους, με τον πρώτο να λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα και ενδέχεται η ομάδα του τμήματος metaverse να ήταν μία από τις πρώτες ομάδες που επηρεάστηκαν από τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Disney. Ο δεύτερος γύρος απολύσεων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ενώ οι τελευταίοι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από τις αλλαγές θα ειδοποιηθούν για την απόλυση τους πριν από τις αρχές του καλοκαιριού.

  • Haha 1