Δικαστήριο στο Μόναχο της Γερμανίας διέταξε την Netflix να σταματήσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία βίντεο υψηλής απόδοσης HEVC για streaming βίντεο 4K ανάλυσης σε τοπικό επίπεδο.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται μετά από καταγγελίας της Broadcom, και αφορά διαφορά για παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της εταιρείας.

Η τεχνολογία HEVC, γνωστή και ως H.265, είναι ένα πρότυπο συμπίεσης βίντεο που είναι έως και 50% πιο αποδοτικό από προηγούμενα πρότυπα όπως το Advanced Video Coding (AVC).

Ο Mark Terrano, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Αδειοδότησης της Broadcom, δήλωσε: «Η Netflix έχει χτίσει μια ισχυρή επιχείρηση streaming βίντεο που βασίζεται σε τεχνολογία της Broadcom, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, προκειμένου να παραδίδει περιεχόμενο στους χρήστες της. Η Broadcom είναι ικανοποιημένη που αυτό αναγνωρίζεται από το γερμανικό δικαστήριο».

Η Netflix δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια την απόφαση. 

Πάντως Netflix και Broadcom έχουν διαφορές από το 2018, με την εταιρεία τεχνολογίας streaming βίντεο να αμφισβητεί επίσης διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Broadcom στην Ολλανδία και τις ΗΠΑ που αφορούν την τεχνολογία HEVC.

O Dave Ronca της Meta που στο παρελθόν ήταν ο επικεφαλής μηχανικός βίντεο της Netflix, δήλωσε στο LinkedIn ότι «αυτή η απόφαση θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις...».

Προφανώς, η διαμάχη μεταξύ της Netflix και της Broadcom σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία συμπίεσης βίντεο HEVC είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Το δικαστήριο στο Μόναχο πλέον υποχρεώνει την Netflix να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί σε τοπικό επίπεδο, μια απόφαση που σύμφωνα με ειδικούς θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο. 

  • Like 6