Ο ήχος βελτιώνεται χάρη στο xHE-AAC codec.

Το Netflix κυκλοφόρησε μία ενημέρωση για την Android εφαρμογή του η οποία τροποποιεί τη διαχείριση που γίνεται στην προσωρινή μνήμη και κάνει καλύτερο τον ήχο ώστε να ακούγεται ακόμη και σε πιο θορυβώδη περιβάλλοντα. Τα παραπάνω έγιναν εφικτά χάρη στο xHE-AAC codec, το οποίο, όπως αναφέρει το Netflix, μπορεί και προσαρμόζεται στην ποιότητα των κινητών δικτύων προσφέροντας ήχο στουντιακού επιπέδου. Το codec ανακοινώθηκε από το Netflix νωρίτερα αυτό το μήνα και είναι διαθέσιμο σε συσκευές με Android 9 και μεταγενέστερες εκδόσεις.

Το xHE-AAC χρησιμοποιεί μεταδεδομένα (metadata) για την επίλυση μερικών προβλημάτων ήχου που αντιμετωπίζουν οι χρήστες όταν παρακολουθούν ταινίες και σειρές σε φορητές συσκευές. Το Netflix εξηγεί ότι αυτό είναι συχνά πρόβλημα λόγω του θορύβου στο περιβάλλον του χρήστη που καθιστά το περιεχόμενο δύσκολο να ακουστεί σε συνδυασμό με τα αδύναμα ηχεία των smartphones όπου μερικά από αυτά ακούγονται άσχημα ειδικά όταν ο χρήστης αυξήσει την ένταση. Τα διαφορετικά επίπεδα έντασης στους διαλόγους σημαίνει επίσης ότι ο χρήστης θα πρέπει να αυξομειώνει συνεχώς την ένταση μεταξύ των εκπομπών που παρακολουθεί.

Το Netflix αναφέρει ότι το xHE-AAC codec προσφέρει καλύτερη τεχνολογία Δυναμικού Ελέγχου Εύρους του ήχου (Dynamic Range Control). Μία τεχνολογία που μειώνει τη διαφορά μεταξύ των πιο δυνατών και πιο χαμηλόφωνων τμημάτων μιας εκπομπής. Το λιγότερο δυνατό περιεχόμενο γίνεται πιο δυνατό, ώστε ο χρήστης να μπορεί να το ακούσει ακόμη κι αν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον του ενώ το πιο δυνατό σε ένταση περιεχόμενο μειώνεται ηχητικά για να αποφευχθεί το «σπάσιμο» του ήχου. Και όλα τα παραπάνω χωρίς θεωρητικά να θυσιάζεται η ποιότητα του ήχου. Μάλιστα, το Netflix αναφέρει πως η ένταση των διαλόγων διατηρείται σταθερή μεταξύ των διάφορων εκπομπών.

Επίσης, το νέο codec υποστηρίζει απρόσκοπτη εναλλαγή ρυθμού bit, που σημαίνει ότι θα λειτουργεί καλύτερα σε περιοχές όπου οι ταχύτητες internet των κινητών δικτύων αυξομειώνονται συνεχώς. Το Netflix είχε προσθέσει παρόμοια λειτουργία προσαρμογής του bitrate στις εφαρμογές των smart τηλεοράσεων το 2019.

Το Netflix ελπίζει να φέρει το codec σε όλες τις πλατφόρμες που δραστηριοποιείται με το iOS να έχει λάβει τη σχετική αναβάθμιση από το 2019 με την κυκλοφορία του iOS 13.

  • Like 1