Το Netflix έχασε περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες στην Ισπανία τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σύμφωνα με τον όμιλο έρευνας αγοράς Kantar, ένα σημάδι ότι οι κινήσεις του γίγαντα του streaming στην αντιμετώπιση της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης, θα μπορούσαν να αποβούν μπούμερανγκ. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Netflix εισήγαγε μηνιαίο τέλος €5,99 για τους χρήστες στην Ισπανία που μοιράζονταν τα στοιχεία σύνδεσής τους με άλλο νοικοκυριό, ενώ ενεργοποίησε και τεχνικά μέτρα για τον εντοπισμό αυτής της τακτικής. Η κίνηση αυτή συνδέθηκε με την πτώση των συνδρομητών κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο, τα δύο τρίτα των οποίων χρησιμοποιούσαν τον κωδικό πρόσβασης κάποιου άλλου, σύμφωνα με την έρευνα της Kantar, η οποία βασίζεται σε έρευνες για τις συνήθειες των νοικοκυριών όσον αφορά το streaming. 

«Είναι σαφές ότι αυτή η απότομη πτώση οφείλεται στα νέα μέτρα του Netflix», δήλωσε ο Dominic Sunnebo της Kantar, προσθέτοντας ότι η απώλεια ενός εκατομμυρίου χρηστών, ακόμη και αν οι περισσότεροι δεν ήταν συνδρομητές επί πληρωμή, θα αποτελέσει πλήγμα για το Netflix όσον αφορά τις συστάσεις από στόμα σε στόμα για το περιεχόμενό του.

Οι ακυρώσεις συνδρομών το πρώτο τρίμηνο τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα της Kantar. Από όλους τους εναπομείναντες συνδρομητές του Netflix στην Ισπανία, το ένα δέκατο δήλωσε ότι σκοπεύει να διαγράψει τη συνδρομή του κατά το δεύτερο τρίμηνο. Παρόμοια χρέωση ενεργοποίησε το Netflix και στην Πορτογαλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία μετά την εφαρμογή της σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Βλέπουμε αντιδράσεις που οδηγούν σε ακυρώσεις συνδρομών σε κάθε αγορά όταν ανακοινώνουμε το νέο μέτρο» δήλωσε το Netflix στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου για το 2023. Η εταιρεία αναμένει πάντως ότι η πτώση στον αριθμό των συνδρομητών θα είναι στιγμιαία πριν οι χρήστες που δεν πλήρωσαν αρχίσουν να δημιουργούν τους δικούς τους λογαριασμούς. «Στον Καναδά, ο οποίος πιστεύουμε ότι αποτελεί αξιόπιστο δείκτη πρόβλεψης για τις ΗΠΑ, η βάση των συνδρομητών μας είναι τώρα μεγαλύτερη από ό,τι πριν από την έναρξη των αντίστοιχων μέτρων, και η αύξηση των εσόδων έχει επιταχυνθεί και αυξάνεται τώρα ταχύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ», δήλωσε το Netflix.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν πληρώνουν, σύμφωνα με το ίδιο το Netflix, χωρίς η εταιρεία να δίνει πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα το Netflix δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για εγγραφή νέων συνδρομητών στις αρχές του 2023, όμως η εταιρεία δήλωσε ότι το σχέδιο περιορισμού της χρήσης κοινών κωδικών πρόσβασης και μια φθηνότερη έκδοση streaming με διαφημίσεις θα επιταχύνουν την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η επένδυση του Netflix στο ισπανόφωνο περιεχόμενο φαίνεται πάντως να αποδίδει. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, δύο από τις πέντε πιο δημοφιλείς σειρές στην Ισπανία ήταν διαθέσιμες για streaming στο Netflix, σύμφωνα με την Kantar. Η εταιρεία άνοιξε τον πρώτο ευρωπαϊκό κόμβο παραγωγής της στη Μαδρίτη το 2019, μια εγκατάσταση που είχε διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

  • Like 5