Κατηγορούν την εταιρία ότι μονοπωλεί πρωταθλήματα και τουρνουά

Αντιμέτωπη με αγωγή βρίσκεται η Activision Blizzard, καθώς κατηγορείται ότι περιορίζει τον ανταγωνισμό στον τομέα του αγωνιστικού gaming, με επίκεντρο τη ναυαρχίδα της εταιρίας, το Call of Duty.

Οι επαγγελματίες gamers Χέκτορ Ροντρίγκεζ και Σεθ Άμπνερ εγκαλούν την Activision, στο κείμενο της αγωγής που κατέθεσαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ότι η εταιρία εφαρμόζει παράνομες πρακτικές, μονοπωλώντας την κερδοφόρα αγορά που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα πρωταθλήματα και τουρνουά για τη σειρά Call of Duty.

To Call of Duty, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2003, είναι ένας από τους πλέον ευπώλητους τίτλους όλων των εποχών και βοήθησε την Activision να καταγράψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, σύμφωνα με την αγωγή.

Σε δήλωσή της, η Activision εκφράζει την πρόθεσή της να "αποκρούσει σθεναρά αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι στερούνται παντελώς βάσης, είτε σε επίπεδο πραγματικών δεδομένων, είτε σε επίπεδο νόμου". Παράλληλα, η εταιρία αναφέρει ότι απέρριψε πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού με την οποία οι ενάγοντες διεκδικούσαν "δεκάδες εκατομμύρια δολάρια".

Η Microsoft εξαγόρασε την Activision πέρυσι, έναντι 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας η οποία εξακολουθεί να ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το 2016, η Activision κατέβαλε 46 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εξαγοράσει τη Major League Gaming, η οποία, στο κείμενο της αγωγής, περιγράφεται ως ο κορυφαίος διοργανωτής αγωνιστικών διοργανώσεων για το Call of Duty.

H αγωνιστική δράση σε επίπεδο πρωταθλημάτων και τουρνουά για το Call of Duty αποτελούσε μια "δυναμική, ανταγωνιστική αγορά" έως το 2019, οπότε και η Activision κινήθηκε ώστε να εδραιώσει δική της λίγκα και να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό, αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής. Στη συνέχεια, η Activision επέβαλε "δρακόντειες" συμβατικές υποχρεώσεις στις ομάδες και του παίκτες, σύμφωνα με τους ενάγοντες.

"Οι ομάδες που δεν ήθελαν (ή δεν μπορούσαν) να αποδεχτούν τις εκβιαστικές απαιτήσεις της Activision αποκόπηκαν πλήρως από την αγορά της επαγγελματικής ενασχόλησης με το Call of Duty", επισημαίνει η αγωγή. Στους ενάγοντες συμπεριλαμβάνεται και η εταιρία του Ροντρίγκεζ, η HECZ LLC. 

Το 2023, η Activision κατέληξε σε συμβιβασμό στη δικαστική διαμάχη που είχε με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγορούσε την εταιρία ότι επιχειρούσε να περιορίσει τις αμοιβές των συμμετεχόντων σε επαγγελματικές λίγκες. Στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας, η Activision δεσμεύτηκε να μην επιβάλει ανώτατα όρια στις αμοιβές, όμως δεν αναγνώρισε καμία έκνομη πρακτική.

  • Like 1
  • Confused 2