Η Epic παρουσίασε την Unreal Engine 5 μέσα από ένα εντυπωσιακό tech demo που τρέχει στο PlayStation 5.

Η εταιρεία παρομοιάζει τη νέα μηχανή γραφικών ως ένα «κβαντικό άλμα», με την UE5 engine να γίνεται διαθέσιμη μέσα στο 2021. Η Epic αναφέρει πως το demo δείχνει τις ικανότητες της νέας γενιάς ενώ τονίζει πως όταν οι προγραμματιστές θα έχουν πλήρη πρόσβαση στη UE5, θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το νέο υλικό και λογισμικό των PlayStation 5 και Xbox Series X.

O Tim Sweeney, CEO της Epic αναφέρει:

Τα γραφικά μιλούν από μόνα τους. Και η Epic πάντα εξαντλούσε κάθε περιθώριο για το τι είναι δυνατό. Στόχος μας δεν είναι απλώς να προσφέρουμε περισσότερες δυνατότητες στους προγραμματιστές. Το πιο δύσκολο πρόβλημα στην ανάπτυξη παιχνιδιών αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή παιχνιδιών υψηλής ποιότητας που απαιτεί τεράστιο χρόνο και κόστος. Επομένως, θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των προγραμματιστών ευκολότερη και πιο παραγωγική.

Για να αναδείξει τις δυνατότητες της Unreal Engine 5, η Epic δημιούργησε ένα demo το οποίο «έτρεχε» χρησιμοποιώντας το hardware του PlayStation 5. Τα αποτελέσματα δείχνουν μία απίστευτη ποιότητα εικόνας, σε συνδυασμό με λεπτομέρεια και φωτορεαλιστικό φωτισμό που η Epic υπόσχεται να προσφέρει στα νέα της εργαλεία. Σύμφωνα με τον Kim Libreri, επικεφαλής τεχνολογίας της Epic, οι κονσόλες επόμενης γενιάς πρόκειται να δώσουν στους καταναλωτές ένα κβαντικό άλμα και η μηχανή γραφικών UE5 είναι ένα επιπλέον άλμα πάνω από αυτό.

Ο Libreri λέει ότι είναι αρκετά σίγουρος ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να πετύχουν ποιότητα εικόνας και εφέ όπως αυτά στο demo, χρησιμοποιώντας τις κονσόλες επόμενης γενιάς και την Unreal Engine 5. Τόσο όμως ο Libreri όσο και ο Sweeney, εξηγούν ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για υλοποιηθεί το πλήρες εύρος του υλικού και του λογισμικού, έως ότου οι προγραμματιστές μάθουν να αξιοποιούν πλήρως την UE5. Ο Sweeney μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το Gears of War, παιχνίδι του Xbox 360, το οποίο χρειάστηκε αρκετός χρόνος έως ότου αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες της τότε κονσόλας της Microsoft.

epic-games-unreal-engine-1.jpg.0b01e894b8702e4c45cf7824b0684061.jpg

Αν και το tech demo λέγεται πως έτρεχε σε ανάλυση 1440p και μάλιστα στα 30fps, η Epic εξηγεί στο Eurogamer πως αυτό συμβαίνει διότι το demo δημιουργήθηκε ώστε να δείξουν τις δυνατότητες της UE5 και όχι απαραίτητα να συνυπολογίσουν παράγοντες όπως η ανάλυση και η συνολική απόδοση. Ο άμεσος στόχος με την UE5 είναι να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αρχίσουν να σκέφτονται τα παιχνίδια ως ένα σύνολο προϊόντων που μπορούν να υπάρχουν οπουδήποτε, από smartphones έως και gaming υπολογιστές.

Ο Sweeney αναφέρει ότι η UE5 θα γίνει διαθέσιμη το 2021 και θα υποστηρίζει τόσο τις κονσόλες της νέας αλλά και της τωρινής γενιάς όσο και υπολογιστές PC & Mac, iOS και Android φορητές συσκευές.  Ο ίδιος λέει επίσης πως η Epic συνεργάστηκε στενά με τη Sony τα τελευταία χρόνια ώστε να εξασφαλίσουν ότι η UE5 θα εκμεταλλεύεται πλήρως τη νέα αρχιτεκτονική του PlayStation.

H Sony έκανε πραγματικά μία καταπληκτική δουλειά, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό σύστημα. Η αρχιτεκτονική αποθήκευσης στο PS5 είναι πολύ μπροστά από οτιδήποτε μπορείτε να αγοράσετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή και για οποιοδήποτε χρηματικό ποσό αυτή τη στιγμή. Θα είναι βοήθεια και για τους μελλοντικούς υπολογιστές. Το PS5 σε συνδυασμό με εργαλεία όπως το UE5, θα επιτρέψει απέραντους κόσμους gaming.

Η Epic αναφέρει επίσης πως οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την UΕ4 θα μπορούν να μεταβούν εύκολα στη νέα μηχανή γραφικών. Μάλιστα, η εταιρία προτρέπει τους προγραμματιστές να αρχίσουν τη δημιουργία παιχνιδιών σε UE4 και μετέπειτα να μεταφέρουν τα project τους εύκολα στην UE5.

  • Like 3