Το gaming στούντιο του Hideo Kojima εξέδωσε απάντηση μετά την κυκλοφορία ψεύτικων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τηλεοπτικά κανάλια που αναγνώριζαν λανθασμένα τον Kojima ως τον δολοφόνο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe.

Σε tweet της, η Kojima Productions αναφέρει ότι «καταδικάζει έντονα τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και φημών που αναμεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες» ενώ αναφέρει ότι «θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων σε ορισμένες περιπτώσεις».

 

Την Παρασκευή, ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τον Abe κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση πολιτικής εκστρατείας. Η αστυνομία συνέλαβε άμεσα τον δράστη, ο οποίος αναγνωρίστηκε αργότερα ως ο 41χρονος Tetsuya Yamagami. Λίγο μετά το περιστατικό, ένας troll λογαριασμός στο 4chan δημοσίευσε μια ρατσιστική εικόνα που συνδέει το πρόσωπο του Kojima με αυτό του δράστη. Ένας άλλος χρήστης απάντησε στην ανάρτηση με τρεις επιπλέον φωτογραφίες του Kojima που δείχνουν τον σχεδιαστή των Metal Gear και Death Stranding με σοβιετικό καπέλο, καθώς και να ποζάρει με εικόνες του Αργεντινού επαναστάτη Che Guevara.

Ο Γάλλος κωμικός Georges Jordito μοιράστηκε αργότερα εκ νέου αυτές τις εικόνες στο Twitter ως μέρος μιας "σατιρικής" ανάρτησης που έχει πλέον διαγραφεί και η οποία ανέφερε ότι ο ένοχος ήταν ο Ιάπωνας ποδοσφαιριστής Keisuke Honda. Ωστόσο, ο Damien Rieu, ένας ακροδεξιός Γάλλος πολιτικός που συνδέεται με το εθνικιστικό κίνημα της χώρας, το πήρε στα σοβαρά και ανέβασε στο Twitter εικόνες του Kojima με κείμενο που μεταφράζεται ως "Η ακροαριστερά σκοτώνει". Όπως επισημαίνει το Vice, οι εικόνες στη συνέχεια ανακτήθηκαν από ελληνικά και ιρανικά ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία χρησιμοποίησαν τις εικόνες στην κάλυψη της δολοφονίας, χωρίς να ελέγξουν την εγκυρότητά τους.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας, σε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δελτίου του ANT1, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες του Hideo Kojima στο οποίο μεταξύ άλλων φοράει σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό, μπλουζάκι Joker ενώ σε άλλη στέκεται δίπλα σε μια φωτογραφία του Che Guevara. Στο ρεπορτάζ γίνεται σαφής αναφορά ότι ο εικονιζόμενος είναι ο δολοφόνος του Shinzo Abe.

kojima.jpg.4e01b3cd07ebd5a78376f6a1410eb884.jpg

Ο Rieu διέγραψε έκτοτε το tweet του και ζήτησε συγγνώμη από τον Kojima, σημειώνοντας: «Θεώρησα αφελώς ένα αστείο για αξιόπιστη πληροφορία». Ο ANT1 αφαίρεσε το σχετικό τμήμα του ρεπορτάζ από βίντεο που έχει αναρτήσει στο YouTube κανάλι του ενώ η ιρανική εφημερίδα διόρθωσε επίσης την εικόνα που χρησιμοποίησε στο ρεπορτάζ της.

  • Thanks 4