Μία είδηση που προέκυψε πριν από μερικές ημέρες αλλά σε γενικές γραμμές πέρασε μάλλον “στα ψιλά”, αφορούσε ένα κατάστημα λιανικής στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας το οποίο αποφάσισε να… ξεφορτωθεί όλο του το στοκ σε κονσόλες Xbox One αντιδρώντας στις πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα Xbox Game Pass. 

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του Gameware αποφάσισε πως, με τη Microsoft να επενδύσει ολοένα και περισσότερο στην ψηφιακή διανομή παιχνιδιών στους καταναλωτές, το αυστριακό κατάστημά δεν είχε κανέναν λόγο να υποστηρίζει το Xbox One πουλώντας κονσόλες. Κάπως έτσι, έβγαλε όλα τα κομμάτια του σε προσφορά, σταματώντας με την εξάντλησή τους την εμπορία κονσολών –κάτι που με μια πρόχειρη έρευνα στο site, ισχύει κανονικά μέχρι και σήμερα.

Η εν λόγω είδηση λοιπόν παρ’ ότι έπαιξε στα μεγάλα sites παγκοσμίως, δεν σχολιάστηκε ιδιαίτερα. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα σε μία πόλη της Αυστρίας, βλέπετε, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για κάτι περισσότερο. Κι όμως, η περίπτωση του Gameware θα μπορούσε να αποτελεί ένα “παράθυρο” με θέα στο μέλλον, ένα μέλλον στο οποίο οι λιανέμποροι θα αρχίσουν να αντιτίθενται σε Sony και Microsoft, βλέποντας τους δύο κολοσσούς να προωθούν εξαιρετικά επιθετικά και ανοιχτά πλέον την ψηφιακή διανομή.

large.console-retail-2.jpg.142f43e7d07f7

Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο

Θυμηθείτε τι είχε επακολουθήσει όταν η Microsoft ανακοίνωνε στην E3 του 2013 διά στόματος Ντον Μάτρικ πως το Xbox One δεν θα επέτρεπε στους παίκτες να τρέχουν μεταχειρισμένα παιχνίδια στις κονσόλες τους. Η κατακραυγή που επακολούθησε αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Sony έσπευσε να εκμεταλλευτεί το επικοινωνιακό σφάλμα της Microsoft, ανάγκασαν την αμερικανική εταιρεία σε κωλοτούμπα εντός ολίγων ημερών, ανακαλώντας έτσι τις εξαγγελίες της. Η Microsoft ήξερε από τότε την κατεύθυνση που ήθελε να ακολουθήσει, όμως το έκανε με τρόπο άγαρμπο, άκομψο: πήρε κάτι από τους παίκτες χωρίς να τους δώσει τίποτα πίσω και το πλήρωσε.

Έχουμε φτάσει αισίως στην εποχή που η ψηφιακή διανομή αρχίζει και κοντράρει σθεναρά τη φυσική. Οι προσφορές σε PS Store και Xbox Store είναι διαρκείς και διόλου αμελητέες. Η δε συνδρομή στα PS Plus και Xbox LIVE Gold είναι “εκ των ων ουκ άνευ” για τους κατόχους των δύο συστημάτων αφού με τα δωρεάν παιχνίδια τους, κάνουν απόσβεση στα χρήματα που κοστίζουν –και με το παραπάνω. Το εντυπωσιακότερο όλων; Όλα αυτά, με τους καταναλωτές να αποδέχονται στους όρους ότι πληρώνουν για το δικαίωμα αναπαραγωγής ενός τίτλου και όχι για το ίδιο το παιχνίδι –στην πράξη δηλαδή, όποτε θέλει, η κάθε Sony και η κάθε Microsoft έχουν το δικαίωμα να του το πάρουν πίσω (δεν λέμε ότι θα το κάνουν προφανώς, αλλά ακόμα κι αυτό να θελήσουν, είναι απόλυτα καλυμμένες).

Το “games as a service” κερδίζει έδαφος. Ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά να εξοικειώνεται με τη συνδρομή που του προσφέρει πρόσβαση σε μια σειρά τίτλων –και δεν αναφερόμαστε μόνο στα προγράμματα των Sony και Microsoft αλλά και σε αυτά τρίτων όπως το EA Access. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν εύκολη, ούτε έγινε εν μία νυκτί. Αρχικά ήταν το DLC και οι μικροσυναλλαγές, εν συνεχεία ήρθαν τα add-ons και τα expansions, για να φτάσουμε στα indie games και τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες. Το κοινό συνήθισε στο ψηφιακό, το downloadable και κάπου εκεί οι εταιρείες εισήγαγαν την έννοια της συνδρομητικής υπηρεσίας. Η φυσική διανομή δεν “πεθαίνει” όμως βλέπει την ψηφιακή να κερδίζει διαρκώς έδαφος –μέχρι και εταιρείες παρακολούθησης αγοράς όπως η NPD και η GfK ξεκίνησαν να την παρακολουθούν, φανταστείτε.

large.consoles-retail-3.jpg.9bfacb274afe

Το παράδειγμα των Αυστριακών

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο Xbox Game Pass, αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι καταστημάτων και αλυσίδων που μιλώντας σε Μέσα απ’ όλο τον κόσμο, ανέφεραν ότι επί της ουσίας, με την κίνησή της αυτή, η Microsoft “σκοτώνει” σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των μεταχειρισμένων. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα μεταχειρισμένα αποτελούν σημαντικό κανάλι εσόδων για τους λιανέμπορους, αφού προσφέρουν περιθώριο κέρδους που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 50%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στα καινούρια παιχνίδια κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά. Με τα παιχνίδια όμως να γίνονται downloadable και μάλιστα να προσφέρονται άμα τη κυκλοφορία τους στο πλαίσιο υπηρεσιών όπως το Xbox Game Pass, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οδηγούμαστε σε μία σταδιακή (είπαμε, αυτά δεν γίνονται απ’ τη μια μέρα στην άλλη) συρρίκνωση της αγοράς των μεταχειρισμένων.

Η Microsoft μοιάζει να έχει “σύρει τον χορό” προς την κατεύθυνση αυτή, τη στιγμή που η Sony τηρεί μία πιο μετριοπαθή στάση –ακολουθώντας πάντως κατά πόδας με εξαιρετικές προσφορές και δωρεάν τίτλους για τα μέλη του PS Plus. Η εξέλιξη αυτή δεν ξενίζει, αν αναλογιστεί κάποιος το παρελθόν των δύο εταιρειών. Εταιρεία software η μία, εταιρεία hardware η άλλη. Οι μεν έφτιαξαν όνομα πουλώντας άδειες χρήσης λειτουργικών συστημάτων, Excel και υπηρεσίες cloud, οι δε με φωτογραφικές μηχανές, κινητά και τηλεοράσεις. Sony και Microsoft αντιλαμβάνονται την έννοια του “πελάτη” διαφορετικά: η πρώτη τον θέλει κατ’ αρχάς κάτοχο των συστημάτων της, η δεύτερη είναι καλυμμένη εφ’ όσον χρησιμοποιεί τα προϊόντα της –η πλατφόρμα είναι ξεκάθαρα δευτερεύουσας σημασίας.

Πόσο πιθανό είναι όμως ένα μέλλον στο οποίο οι μεγάλες αλυσίδες ανά τον κόσμο θα αρχίσουν να μποϋκοτάρουν η μία μετά την άλλη τις κονσόλες των δύο “μεγάλων”, ακολουθώντας το παράδειγμα του Gameware; Αρχικά, δεν είναι απίθανο. Σαφέστατα δεν πρόκειται για κάτι που συγκεντρώνει πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια, όμως ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι αν η Microsoft συνεχίζει να πιέζει με το ίδιο σθένος προς την κατεύθυνση του “games as a service”. Κακά τα ψέματα, οι first-party δεν μπορούν να σταθούν αυτή τη στιγμή χωρίς τα καταστήματα λιανικής –και ως προς το hardware και ως προς το software. Η Microsoft έχει εξελίξει αρκετά το Store της αναφορικά με τις φυσικές πωλήσεις, όμως ακόμα έχει πολύ μέλλον μέχρι να φτάσει στο σημείο αυτό να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Xbox.

large.consoles-retail-4.jpg.63e5ad62f475

Τότε, τι;

Στην ουσία, τα τελευταία χρόνια Microsoft και Sony δουλεύουν αμφότερες προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: να κάνουν τη συνδρομή de facto αγορά για κάθε κάτοχο κονσόλας. Μέχρι στιγμής, τα καταφέρνουν περίφημα, καθώς με κάθε μήνα που περνά, η συλλογή παιχνιδιών των καταναλωτών μεγαλώνει, δίνοντας έτσι στα Xbox LIVE Gold και PS Plus ακόμα μεγαλύτερη αξία –ή για να το θέσουμε διαφορετικά, κάνοντας το “κόστος” τερματισμού/μη ανανέωσής τους διαρκώς μεγαλύτερο.

Δεν θα υπάρχει κάτι λοιπόν να εμποδίσει τις δύο εταιρείες σε μερικούς μήνες/χρόνια, όταν κρίνουν πως οι συνδρομητές είναι αρκετοί και έχοντας δουλέψει σε ένα δικό τους δίκτυο υποδομών, να δημιουργήσουν ένα νέο, ακριβότερο πακέτο συνδρομών με περισσότερα/νεότερα παιχνίδια, ωθώντας λοιπόν με τον τρόπο τους το κοινό προς τα εκεί. Με όλες τις προτάσεις διαθέσιμες (φυσική διανομή καινούριων μεταχειρισμένων, Gold/Plus συνδρομές συν τα πακέτα που μόλις περιγράψαμε), εκείνοι που εν τέλει θα δείξουν τον δρόμο στη βιομηχανία είναι οι ίδιοι οι παίκτες.

Κερδισμένοι βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να είναι όλοι…

  • Like 2
  • Thanks 1