Πριν τριάντα χρόνια και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου του 1989, η Nintendo κυκλοφορούσε στην Ιαπωνία το Game Boy, μια διαφορετική φορητή παιχνιδομηχανή η οποία έμελλε να γράψει ιστορία. 

Το Game Boy συνάντησε άμεση επιτυχία όχι μόνο στη χώρα της Nintendo αλλά και στην Αμερικανική αγορά όταν κυκλοφόρησε τρεις μήνες μετά. Το ευρωπαϊκό λανσάρισμα άργησε αρκετά αφού πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990, κάτι που όμως δεν αποτέλεσε πρόβλημα για εξίσου τεράστιες πωλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας του στην Ιαπωνία, η Nintendo διέθεσε ολόκληρο το stock των 300.000 τεμαχίων ενώ στην Αμερική, μόνο την πρώτη ημέρα, υπήρξαν 40.000 πωλήσεις. Μέχρι το 1998 όπου και κυκλοφόρησε το Game Boy Color, η Ιαπωνική εταιρεία είχε διαθέσει στην αγορά 64 εκατομμύρια Game Boy, ενώ ένας από τους λόγους που άργησε η έγχρωμη έκδοση ήταν η τεράστια επιτυχία του αρχικού μοντέλου σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της Nintendo.

Μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της παιχνιδοκονσόλας σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν όμως για την εποχή του, το Game Boy ήταν πρωτοποριακό όχι μόνο της μεγάλης του αυτονομίας αλλά εξαιτίας των παιχνιδιών του, τα οποία αν και ασπρόμαυρα, είχαν τεράστιο ενδιαφέρον όπως το Super Mario Land. Άλλωστε η απόφαση της Nintendo να συμπεριλάβει στη συσκευασία δωρεάν το Tetris, αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο έξυπνες κινήσεις σε λανσάρισμα κονσόλας, με το γνωστό εθιστικό puzzle game να γίνεται ευρύτερα γνωστό. 

Ειδικότερα στα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Game Boy διέθετε επεξεργαστή 8-bit της Sharp χρονισμένο στα 4,19Mhz (ναι, MHz), παρόμοιος με έναν Intel 8080 ενώ η μνήμη περιοριζόταν στα 8 KiB και τη Video RAM στα επίσης 8 KiB. Η οθόνη, με ανάλυση 160 x 144 pixels είχε διαστάσεις 2.6 ιντσών και παλέτα 4 χρωμάτων του γκρι. Υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης 2 Game Boy μέσω της ειδικής ενσωματωμένης θύρας για κόντρες μεταξύ φίλων αλλά και multiplayer παιχνιδιού στο οποίο συμμετείχαν μέχρι 16 διαφορετικά Game Boy με ειδικό προσαρμογέα. 

Τα επόμενα χρόνια η Nintendo προχώρησε στην κυκλοφορία διαφόρων μοντέλων όπως το Game Boy Pocket, Game Boy Micro, Game Boy Light, με τον κύκλο να κλείνει το 2001 με το Game Boy Advance. Στις μέρες μας, η Nintendo κρατά ζωντανή τη μνήμη της θρυλικής φορητής κονσόλας, μέσα από την υπηρεσία Virtual Console στο Nintendo 3DS eShop. Το 2009, το Game Boy αποτέλεσε το νέο μέλος στο National Toy Hall of Fame ως ένα από τα παιχνίδια που διατήρησε τη δημοφιλία του για πολλά χρόνια. 

Wikipedia

  • Like 18
  • Thanks 4