Στη χθεσινή της παρουσίαση, η Sony αποκάλυψε τον τελικό σχεδιασμό του PlayStation 4, τα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν από την πρώτη μέρα μαζί με την κονσόλα, την τιμή αλλά και την πολιτική της εταιρείας σχετικά με τα μεταχειρισμένα videogames, ανακοίνωση η οποία συνάντησε τη θερμότερη υποδοχή.

Λίγες ώρες μετά, ο αρχικός ενθουσιασμός σχετικά με τα πλάνα της Sony στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να καταλαγιάζει αφού με νέες του δηλώσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sony Αμερικής Jack Tretton που έκανε και την αρχική ανακοίνωση, αφήνει πλήρως ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής περιορισμών από τους εκδότες παιχνιδιών.

 

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα GameTrailers, o Tretton αναφέρει ότι τα videogames που θα κυκλοφορήσει η ίδια η Sony και τα studios της, δε θα θέτουν κανενός είδους περιορισμό είτε κατά την μεταπώληση τους είτε κατά την αναπαραγωγή τους με την ανάγκη σύνδεσης στο Internet μία φορά ανά 24 ώρες για πιστοποίηση όπως στο Xbox One.

 

Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sony διαχωρίζει τη στάση της εταιρείας του από αυτή άλλων κατασκευαστών παιχνιδιών όπως η Electronic Arts και η Activision «οι οποίοι μπορούν να θέσουν τη δική τους πολιτική για το επίμαχο θέμα χωρίς η Sony να μπορεί να τους ελέγξει, να τους υπαγορεύει τι να κάνουν ή να εφαρμόσει τη δική της πολιτική». Πάντως το slide που εμφανίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση (εικόνα) δε διαχώριζε τη στάση της Sony με τους υπόλοιπους εκδότες, με τον Tretton να κάνει μάλιστα αναφορά κατά την ομιλία του για παιχνίδια σε φυσικό μέσo και όχι σε ψηφιακό.

 

Από την αντίθετη πλευρά, η Microsoft με μήνυμα της πριν 1 εβδομάδα στο blog της, έκανε την αρχή δηλώνοντας αντίστοιχη πολιτική στο θέμα των μεταχειρισμένων τίτλων του Xbox One, αφήνοντας την απόφαση στους ίδιους τους εκδότες παιχνιδιών για το αν θα προχωρήσουν σε περιορισμούς. Όπως και η Sony, η Microsoft μέσω των δικών της studios ξεκαθάρισε ότι δε θα προβεί σε περιορισμούς κατά την μεταπώληση των τίτλων τους.

 

Link.png Site: http://www.theverge.com/2013/6/11/4419566/sony-jack-tretton-publishers-can-choose-to-enforce-drm[/url]']The Verge

 

Ενημέρωση: Με νέα διευκρινιστική της δήλωση, η Sony αναφέρει ότι τα σχόλια του Jack Tretton αφορούσαν το online gaming και «όπως ισχύει και στο PS3, δε θα υπαγορεύσουμε σε καμία εταιρεία το πως θα διαμορφώσει τη στρατηγική της σχετικά με τα μεταχειρισμένα παιχνίδια και την αναπαραγωγή τους Online. Όπως ανακοινώθηκε χθες, το PlayStation 4 δε θα έχει κανενός είδους περιορισμό για μεταχειρισμένα παιχνίδια σε φυσική μορφή και ο κάθε gamer που αγοράζει ένα παιχνίδι σε blu-ray μορφή, έχει το δικαίωμα να το πουλήσει σε άλλο πρόσωπο/κατάστημα, να το δανείσει σε φίλο ή να το κρατήσει για πάντα.»