H νέα εκδόση της κονσόλας θα μπορούσε να κάνει την άφιξή της στην αγορά ενόψει της χειμερινής εορταστικής περιόδου του 2024

H Sony θα μπορούσε να εργάζεται πάνω σε το μοντέλο Pro του PlayStation 5, το οποίο φέρεται να διαθέτει μια πολύ ισχυρότερη GPU, ικανή για έως και τρεις φορές ισχυρότερες επιδόσεις από ό,τι τα υφιστάμενα μοντέλα του PS5. Το κανάλι Moore's Law is Dead στο YouTube ισχυρίζεται ότι απέκτησε πρόσβαση σε τεχνικό έγγραφο που περιγράφει τις προδιαγραφές του PS5 Pro, με την κωδική ονομασία Trinity, ενώ ο Τομ Χέντερσον του Insider Gaming αναφέρει ότι οι προδιαγραφές που διέρρευσαν είναι ακριβείς και η κονσόλα στην παρούσα φάση αναμένεται να διατεθεί στην αγορά ενόψει της χειμερινής εορταστικής περιόδου του 2024.

Στο επίμαχο τεχνικό έγγραφο γίνεται λόγος για 67 teraflops υπολογισμών στα 16-bit, δηλαδή περίπου 33,5 teraflops υπολογισμών απλής ακριβείας. Επομένως, πρόκειται για μια βελτίωση της τάξης του 45% σε σχέση με τις επιδόσεις του PS5. Το υφιστάμενο μοντέλο είναι μια κονσόλα των 10.28 teraflop, επομένως ο τριπλασιασμός αυτός θα μπορούσε να συνιστά σημαντική ενίσχυση των επιδόσεων, ακόμη και μόνο στο κομμάτι της GPU. Το PS5 Pro ενδέχεται να προσφέρει τρεις φορές καλύτερες επιδόσεις στο ray tracing, με το Χέντερσον να κάνει λόγο ακόμη και για τετραπλάσια βελτίωση, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα έγγραφα, τα οποία φέρονται να αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα της Sony που απευθύνεται στους developers, κάνουν επίσης λόγο για το PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). Αυτό, σύμφωνα με τις φήμες, αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση στο PlayStation για τη βελτίωση της εικόνας, με τρόπο παρόμοιο με το DLSS της Nvidia ή το FSR της AMD. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το πέρασμα σε ανάλυση 8Κ στις μελλοντικές εκδόσεις και θα βοηθήσει στη βελτίωση του ray tracing στη φημολογούμενη νέα έκδοση της κονσόλας.

Παρότι το Moore's Law is Dead δεν έχει αποδειχτεί η πλέον αξιόπιστη πηγή σε επίπεδο διαρροών που αφορούν τις κονσόλες, το ρεπορτάζ του Χέντερσον αφήνει να εννοηθεί ότι τα στούντιο της ίδιας της Sony έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν devkits του PS5 Pro ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τα εξωτερικά στούντιο απέκτησαν πρόσβαση μέσα στον Ιανουάριο. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, ο Χέντερσον είχε αναφέρει πως στόχος για την κυκλοφορία του PS5 Pro είναι ο Νοέμβριος του 2024. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες, η Sony φαίνεται πως βρίσκεται σε τροχιά να πιάσει εκείνο το φιλόδοξο χρονικό πλαίσιο.

  • Like 7
  • Confused 1
  • Haha 20