Η νέα επανασχεδιασμένη κονσόλα PlayStation 5 "Slim" της Sony έφτασε στα χέρια των πρώτων reviewers, πριν από την επίσημη κυκλοφορία της, επιτρέποντας την εξέταση των αλλαγών σε σχέση με το αρχικό μοντέλο.

Ο YouTuber, Dave2D, απέκτησε μια πρώιμη μονάδα και πραγματοποίησε ένα λεπτομερές teardown, αναλύοντας προσεκτικά το βάρος, τις διαστάσεις, το σύστημα ψύξης και τον αρθρωτό σχεδιασμό της μονάδας δίσκου. 

Το PlayStation 5 Slim διαθέτει μικρές διαφορές σε σχέση με το αρχικό μοντέλο. Ο Dave2D σημειώνει ότι η εμβληματική καμπυλωτή σιλουέτα έχει εξαφανιστεί και έχει αντικατασταθεί από ένα πιο συμβατικό ορθογώνιο σχήμα. Παρά το γεγονός ότι είναι λεπτότερο, το συνολικό αποτύπωμα δεν έχει μειωθεί δραματικά. Ο ίδιος ο YouTuber επικρίνει τη μικρή εξοικονόμηση χώρου δεδομένης της απώλειας του στιλιστικού χαρακτήρα που καθόριζε την εμφάνιση του PlayStation 5.

Εσωτερικά, το τροφοδοτικό, ο επεξεργαστής AMD και άλλα βασικά εξαρτήματα παραμένουν τα ίδια από το αρχικό PS5, αντί να αναβαθμιστούν με νεότερα εξαρτήματα όπως στα προηγούμενα slim μοντέλα του PlayStation. Κατά συνέπεια, οι επιδόσεις και η ενεργειακή απόδοση είναι πανομοιότυπες και όχι βελτιωμένες. 

Ωστόσο, το σύστημα ψύξης έχει επανασχεδιαστεί με έναν πρόσθετο heat pipe και, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγαλύτερη ψύκτρα για να είναι δυνατή η λειτουργία με λιγότερο θόρυβο και με χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ο θόρυβος του fan κατευθύνεται τώρα περισσότερο προς τα πλαϊνά πάνελ και όχι κατ' ευθείαν προς τα πάνω. 

Η πιο μεγάλη αλλαγή είναι χωρίς αμφιβολία η αποσπώμενη μονάδα δίσκου, η οποία συνδέεται μέσω μιας ιδιόκτητης υποδοχής και όχι με καλώδιο. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες να προσθέτουν ή να αφαιρούν εύκολα τη μονάδα δίσκου. Όμως υπάρχει μια “παγίδα” αφού επιβεβαιώνεται ότι η μονάδα με τον οπτικό δίσκο (blu-ray) πρέπει να πρέπει να αντιστοιχιστεί με την υπόλοιπη κονσόλα και στη συνέχεια ο χρήστης να ενημερώσει το firmware της πριν καταστεί λειτουργική. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η επισκευή της από τον ίδιο τον χρήστη, ή η αντικατάσταση της εξακολουθεί να είναι περιορισμένη παρά τον αρθρωτό σχεδιασμό.

Επιπλέον, το PlayStation 5 Slim προσφέρει περισσότερες ευκολίες, όπως η βάση στήριξης που δεν διαφοροποιεί τον προσανατολισμό και οι μικρές όμορφες βελτιώσεις στο σχεδιασμό. Αλλά όπως σημειώνει το Linus Tech Tips, το σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο βασικό hardware αντιπροσωπεύει μια άτυπη αναβάθμιση μισού βήματος και όχι το άλμα επιδόσεων που συνοδεύει ιστορικά τις κυκλοφορίες των slim κονσολών. Παραμένει ακόμα άγνωστο πότε ακριβώς μέσα στο μήνα θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά το νέο PlayStation 5, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχα ενημέρωση για το ευρωπαικό του ντεμπούτο.