Η επόμενη διαδικτυακή αναμέτρηση θα περιλαμβάνει, συμπτωματικά, μόνο παιχνίδια διαθέσιμα στο PlayStation

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε εξαγορές, στο χώρο του gaming, οι ειδήσεις αφορούν σημαντικούς ή πολυαναμενόμενους τίτλους, ενδεχομένως και κάποιο λογισμικό. Η Sony ανακοίνωσε την απόκτηση της σειράς διαδικτυακών τουρνουά EVO, στρέφοντας το ενδιαφέρον σε ένα κομμάτι της αγοράς με το οποίο δεν ασχολούμαστε τόσο συχνά.

Στην κατηγορία των τουρνουά πολεμικών τεχνών, κανένα δεν έχει αποδειχτεί δημοφιλέστερο ή μακροβιότερο από ό,τι η σειρά EVO, η οποία αναπτύχθηκε μέσα από τις αυθόρμητες προσπάθειες της κοινότητας, τη δεκαετία του 1990, καταλήγοντας το 2002 να λάβει τη μορφή πρωταθλήματος με τη φυσική παρουσία των διαγωνιζόμενων. Στην πορεία επεκτάθηκε, εισάγοντας μια ιαπωνική εκδοχή, το EVO Japan, το 2018, ενώ το 2019 συμμετείχαν περισσότεροι από 14.000 παίκτες, διεκδικώντας χρηματικά έπαθλα τα οποία υπερέβαιναν τις 200.000 δολάρια.

Όμως, κι ενώ ήδη τα τουρνουά για το 2020 επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ως αποκλειστικά διαδικτυακές διοργανώσεις, εξαιτίας της πανδημίας, ο συνιδρυτής του EVO, Tζόι Koύλιε κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Ο ίδιος, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι κατηγορούταν για το λόγο αυτό, μέσω δημόσιας ανακοίνωσης (η οποία στο μεταξύ διαγράφηκε από το Twitter). Λίγο αργότερα, ο Κούλιε απομακρύνθηκε από το EVO και τα τουρνουά για το 2020 ματαιώθηκαν.

Η Sony Interactive Entertainment δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα όσα συνέβησαν το 2020 στην ανακοίνωσή της. Μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός έσπευσε να επιβεβαιώσει πως προχωρά τη διοργάνωση μιας πλήρως διαδικτυακής σειράς τουρνουά EVO για το 2021. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή θα χρειαστεί να περιμένουν για την ανακοίνωση λεπτομερειών σχετικά με τα "διαδικτυακά προκριματικά τουρνουά", ενώ οι τελικοί θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα δύο σαββατοκύριακων, στις 6-8 Αυγούστου και 13-15 του ίδιου μήνα.

Μια σημαντική αλλαγή, σε σχέση με όσα ίσχυαν παλαιότερα, είναι πως η εγγραφή και συμμετοχή στο τουρνουά αυτό θα είναι εντελώς δωρεάν. Στο παρελθόν, τα τουρνουά EVO καθόριζαν το ύψος των χρηματικών βραβείων εν μέρει σε συνάρτηση με τους συμμετέχοντες που είχαν καταβάλει το κόστος εγγραφής: δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα μεταβληθεί το ύψος των χρηματικών επάθλων για το ΕVO 2021, δεδομένου του ότι δεν θα υπάρχουν έσοδα από τις εγγραφές.

Τα παιχνίδια που ανακοινώθηκαν για το EVO 2021 περιλαμβάνουν το Tekken 7, Street Fighter V: Champion Edition, Mortal Combat 11 Ultimate καθώς και το Guilty Gear Strive, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Συμπτωματικά, όλοι αυτοί οι τίτλοι είναι διαθέσιμοι στις κονσόλες PlayStation, ενώ δύο από τους προαναφερθέντες τίτλοι διατίθενται αποκλειστικά για τις κονσόλες της Sony.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του EVO, Μαρκ Τζούλιο, ανακοίνωσε πως "το EVO παραμένει ανοιχτό σε όλες τις πλατφόρμες" και ότι ο ηγετικός ρόλος που αναλαμβάνει η εταιρία πίσω από το PlayStation "θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κοινότητά μας για τη στήριξη των τίτλων πολεμικών τεχνών". Το κατά πόσο αυτό σημαίνει πως θα δούμε τίτλους με μακρά ιστορία στο EVO, ιδίως το Smash Bros. της Νintendo, σε μελλοντικά τουρνουά EVO θα φανεί στην πορεία, πάντως για την αποκλειστικά διαδικτυακή εκδοχή του EVO το 2021 η έμφαση σε τίτλους μόνο για το PlayStation είναι αισθητή.

Για τους φανατικούς φίλους του χώρου, μόνο δύο από τους τίτλους που ανακοινώθηκαν (MK11, GGS) περιλαμβάνουν πλήρως λειτουργικό κώδικα καθυστέρησης μετατροπής των εντολών που δίνουν οι παίκτες σε κινήσεις, εξασφαλίζοντας έτσι μια ομαλότερη εμπειρία σε περιπτώσεις όπου έρχονται αντιμέτωποι παίκτες από πολύ μακρινά γεωγραφικά σημεία, οπότε έχουν να αντιμετωπίσουν τους εγγενείς περιορισμούς του latency. (Οι developers των Tekken και Street Fighter ισχυρίζονται πως έχουν εφαρμόσει ανάλογα συστήματα, όμως η εικόνα που καταγράφεται σε πραγματικές συνθήκες δεν τους επιβεβαιώνει). Ενδεχομένως, ο ηγετικός ρόλος που αναλαμβάνει η Sony στη νέα εποχή των EVO να μεταφραστεί σε προτεραιότητα για την εισαγωγή τέτοιου κώδικα σε όλους τους τίτλους αυτής της κατηγορίας, στο εξής.

  • Like 1
  • Thanks 1