Η Valve ανακοίνωσε μια σημαντική ενημέρωση της εφαρμογής του Steam που έρχεται με μια "φρέσκια" νέα εμφάνιση, καλύτερες ειδοποιήσεις, ένα νέο overlay μέσα στο παιχνίδι και τη λειτουργία Notes.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ενημερώσεις στο Steam που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό - και λόγω της δημοτικότητας της πλατφόρμας Steam της Valve, οι αλλαγές αυτές πιθανότατα θα επηρεάσουν σχεδόν όλους τους PC gamers.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι ο σημαντικός επανασχεδιασμός του περιβάλλοντος του Steam, τον οποίο η Valve περιγράφει ως "στοχευμένες βελτιώσεις οπτικής και χρηστικότητας σε όλο το Steam". Ενώ η εφαρμογή παραμένει αναγνωρίσιμη, η νέα εμφάνιση μοιάζει πιο μοντέρνα, με τις Ρυθμίσεις και τη διαχείριση των screenshots να λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή.

Αν χρησιμοποιείτε το Steam -κάτι πολύ πιθανό αν είστε PC gamer- τότε πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει τις ειδοποιήσεις που εμφανίζονται στη γωνία της οθόνης σας ενώ παίζετε. Ενώ αυτές μπορεί μερικές φορές να είναι χρήσιμες, τις περισσότερες φορές είναι άχρηστες για κάποιον που σας προσθέτει στη "λίστα φίλων" του, αποσπώντας σας την προσοχή σε μια σημαντική στιγμή του παιχνιδιού.

Έτσι, το γεγονός ότι η Valve βελτίωσε τη λειτουργία των ειδοποιήσεων ώστε αυτές να είναι "πιο χρήσιμες για εσάς" είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο, μαζί με την παραδοχή ότι το σύστημα των ειδοποιήσεων δεν ήταν το ιδανικό. Με τη νέα ενημέρωση, το εικονίδιο των ειδοποιήσεων στο επάνω μέρος της οθόνης θα ανάβει πράσινο μόνο όταν υπάρχει "πραγματικά κάτι νέο για εσάς" και το αναδυόμενο παράθυρο ειδοποιήσεων θα περιορίζεται στις νέες ειδοποιήσεις. Οι παλιότερες μπορούν να προβληθούν κάνοντας κλικ στην επιλογή "Προβολή όλων".

Το Steam παρέχει τώρα επίσης νέες ρυθμίσεις ειδοποιήσεων που σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε ακριβώς ποιες ειδοποιήσεις θέλετε να εμφανίζονται ως popup και πού ακριβώς, με τα προβλήματα του παλιού συστήματος να αποτελούν (όπως όλα δείχνουν) παρελθόν.

Το overlay εντός παιχνιδιού, το οποίο εμφανίζεται όταν πατάτε Shift+Tab ενώ παίζετε ένα παιχνίδι, έχει και αυτό με τη σειρά του νέα εμφάνιση, με μια νέα γραμμή εργαλείων στο κάτω μέρος που περιέχει κουμπιά για λειτουργίες όπως της συνομιλίας, των αchievements, των οδηγών και του web browser, ώστε να μπορείτε να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε όλα αυτά. Η λειτουργία είναι παρόμοια με τη game bar των Windows 11 (την οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε πατώντας το πλήκτρο Windows +G στο πληκτρολόγιό σας.

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε ποια στοιχεία εμφανίζονται στο overlay εντός του παιχνιδιού, και αυτές οι ρυθμίσεις θα μεταφερθούν ανεξάρτητα από το ποιο παιχνίδι παίζετε.

image.png.961c82051a36d4c6d698415fb9d288d7.png

image.png.e7675273ad915964eb30be97658f48cf.png

Μπορείτε επίσης τώρα να καρφιτσώσετε παράθυρα από το overlay για να εμφανίζονται στην οθόνη ενώ παίζετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πολύ βολικό για να τοποθετήσετε guides που θα σας βοηθήσουν σε ένα δύσκολο σημείο ενός παιχνιδιού, ή -όπως προτείνει η Valve- θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πολλαπλές εργασίες, όπως για παράδειγμα να βλέπετε ένα βίντεο ή να ακούτε ένα podcast ενώ παίζετε.

Το overlay εντός του παιχνιδιού διαθέτει επίσης δύο ολοκαίνουργιες λειτουργίες. Το πρώτο είναι το Game Overview panel, το οποίο σας δίνει ένα σωρό πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι που παίζετε, όπως achivements, πρόοδο, ειδήσεις και άλλα.

Η Valve έχει επίσης προσθέσει μια νέα λειτουργία σημειώσεων, η οποία σας επιτρέπει να πληκτρολογείτε γρήγορες σημειώσεις και σκέψεις ή να επικολλάτε εικόνες, ενώ παίζετε. Στη θεωρία, η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για την παρακολούθηση των γρίφων μέσα σε ένα παιχνίδι ή για τη δημιουργία μιας λίστας "εργασιών" για να διασφαλίσετε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το παιχνίδι.

Οι σημειώσεις σας συγχρονίζονται, ώστε να μπορείτε να τις βλέπετε σε οποιοδήποτε PC χρησιμοποιείτε το Steam, κάτι που περιλαμβάνει και το Steam Deck, μια σίγουρα όμορφη πινελιά.

  • Like 15