Η Microsoft άρχισε να δοκιμάζει νέες ενημερώσεις στην εφαρμογή του Xbox για Windows 11 που βελτιώνουν την εμπειρία σε φορητές παιχνιδομηχανές και μικρότερες οθόνες.

Σε μια δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής Xbox που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, η Microsoft παρουσίασε μια νέα λειτουργία που μειώνει σημαντικά την πλευρική γραμμή στα αριστερά.

Το Compact Mode έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει «την εμπειρία σε φορητές συσκευές και μικρές οθόνες», σύμφωνα με τη Microsoft, ενώ λειτουργεί επίσης σε οθόνες κάθε μεγέθους. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή αλλαγή στο περιβάλλον χρήσης, αλλά πολύ ευπρόσδεκτη σε συσκευές όπως το ROG Ally που δοκιμάσαμε με οθόνη 7 ιντσών ή το επερχόμενο Lenovo Legion Go.

Η εμπειρία χρήσης των Windows 11 σε τέτοιες συσκευές δείχνει τους περιορισμούς της  σε συσκευές όπως το ROG Ally και οι βελτιώσεις στην εφαρμογή του Xbox αποτελούν ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα προς αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι κάποιου είδους λειτουργία των Windows για φορητές παιχνιδομηχανές.

Microsoft employees briefly prototyped a Windows handheld mode for a hackathon project.

Τους προηγούμενους μήνες, διέρρευσαν διάφορες ιδέες για «λειτουργία φορητότητας Windows» από ένα hackathon project μέσα στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένης μιας επιπλέουσας γραμμής εργασιών, βελτιωμένου game launcher και αλλαγών στην εφαρμογή Xbox. Αυτό το gaming shell ήταν απλώς ένα πρωτότυπο, χτισμένο πριν ανακοινωθούν συσκευές όπως το ROG Ally και το Legion Go της Lenovo.

Το ROG Ally της Asus αναδεικνύεται τώρα ως το φορητό Xbox για το PC Game Pass. Ακόμη και ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, είναι θαυμαστής του ROG Ally, περιγράφοντάς το ως το «Xbox εν κινήσει» του σε συνέντευξη με το Eurogamer νωρίτερα φέτος. Υπάρχουν ακόμη τόσα που θα μπορούσε να κάνει η Microsoft για να βελτιώσει την εμπειρία, όμως. «Επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε την εμπειρία του Xbox και του Game Pass εξαιρετική σε συσκευές όπως το Ally... Έχουμε πολλά να κάνουμε προς αυτό το στόχο», παραδέχτηκε ο Spencer τον Ιούλιο.

Η Microsoft έκανε επίσης στο παρελθόν νύξεις για τη μεταφορά δυνατοτήτων όπως το Quick Resume σε Windows gamers, μαζί με δεσμεύσεις να δουλέψει με εκδότες για τη βελτίωση της εμπειρίας συνέχισης παιχνιδιών μεταξύ συσκευών.