Η εταιρεία StatCounter ανακοίνωσε τα ποσοστά χρήσης Internet για τον μήνα Μάρτιο, και για πρώτη φορά αναφέρει ότι το Android είναι το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο.

Το Android λοιπόν, έστω και για ελάχιστο, βρίσκεται όσον αφορά στην χρήση του Internet μπροστά για πρώτη φορά από το πάλαι ποτέ κραταιό λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα που έδωσε στην δημοσιότητα η εταιρεία StatCounter.

 

Αυτό αντιπροσωπεύει και μία φυσική εξέλιξη εξαιτίας και της μεγάλης διαφοράς στις αποστολές συσκευών –περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο συσκευές Android έναντι 200 περίπου εκατομμυρίων PCs με Windows- ωστόσο η εταιρεία StatCounter είναι από τις πρώτες που ισχυρίζονται ότι το Android είναι τώρα μπροστά και στα νούμερα που αφορούν στην χρήση του Internet.

 

Αυτή η τάση βεβαίως, ότι το mobile Internet παίρνει τα ηνία από το desktop, είναι γνωστή εδώ και για τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια. Στις ανεπτυγμένες αγορές, οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το… “γραφείo” και χρησιμοποιούν περισσότερο φορητές συσκευές που τα κάνουν όλα –smartphones, tablets- και γρήγορες συνδέσεις 4G για να συνδέονται στο Internet ενώ στις ανερχόμενες, οι χρήστες κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο Internet χρησιμοποιώντας ένα οικονομικό smartphone, αφού αυτή είναι η μόνη και μοναδική τους συσκευή. Το Android είναι ο βασικός ευεργετούμενος και από τις δύο αυτές τάσεις, ουσιαστικά καταλαμβάνοντας όλη την αγορά mobile, αν βεβαίως εξαιρέσουμε τα iPhone και iPad της Apple.

 

Τα δεδομένα της StatCounter συλλέγονται από web trackers που είναι εγκατεστημένοι στα 2,5 εκατομμύρια ιστοσελίδες, και ήταν μία από τις κύριες πηγές για την παρακολούθηση της ανόδου του Google Chrome browser έναντι του Internet Explorer της Microsoft.

 

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε, ότι υπάρχει ένας εγγενής περιορισμός για την παρακολούθηση της χρήσης του Internet μέσω του των ιστοσελίδων: η χρήση του Internet σε φορητές συσκευές πραγματοποιείται κυρίως μέσω apps ή τουλάχιστον σε ίσο ποσοστό με τον mobile browser που υπάρχει στην συσκευή, και η StatCounter δεν λαμβάνει υπόψη της κάτι τέτοιο. Ακριβώς για αυτό το λόγο και το ποσοστό του iOS της Apple είναι τόσο χαμηλό στο διάγραμμα. Ακόμα και έτσι όμως, η άνοδος του Android είναι εντυπωσιακή, αφού επιταχύνει πέρα από τα Windows, χωρίς την βοήθεια των apps, αλλά μόνο μέσω του παραδοσιακού browser.

 

Link.png Site: The Verge