Ανάμεσα στις ανακοινώσεις που ξεχώρισαν κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου Google I/O, περιλαμβάνεται το Android Go, μια "ελαφριά" έκδοση της δημοφιλέστερης πλατφόρμας που έχει στόχο την άψογη λειτουργία της σε συσκευές με όχι τόσο καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και με περιορισμένη πρόσβαση στο Internet.

Το Android Go απευθύνεται κυρίως σε πολύ φθηνές συσκευές με μνήμη που δε ξεπερνά το 1GB, όπου με βάση τα τελευταία στοιχεία αποτελούν το 12% των πωλήσεων για το 2016, κάτι που αντιστοιχεί σε 150 εκατομμύρια συσκευές. Σε μια παρόμοια ενέργεια αλλά σε επίπεδο hardware είχε προχωρήσει η Google και πριν από τρία χρόνια με την παρουσίαση των Android One συσκευών, μια πρωτοβουλία που δε βρήκε όμως ανταπόκριση.

 

Οι εφαρμογές που θα έρχονται προεγκατεστημένες με την πλατφόρμα θα είναι ειδικά σχεδιασμένες με έμφαση στη λιγότερη κατανάλωση δεδομένων και στη μεγαλύτερη αυτονομία της συσκευής. Για παράδειγμα το YouTube Go θα προσφέρει πριν την αναπαραγωγή ενός βίντεο μια πολύ γρήγορη γεύση από το βίντεο πριν καν αυτό φορτώσει, ενώ θα ενημερώνει για τα δεδομένα που θα καταναλωθούν αν ο χρήστης επιλέξει την κανονική ή την έκδοση υψηλής ευκρίνειας. Μάλιστα αν ο χρήστης συνδεθεί με κάποιο ασύρματο δίκτυο, μπορεί να κατεβάσει τα βίντεο που επιθυμεί από το YouTube και να τα παρακολουθήσει αργότερα.

 

Αντίστοιχα η έκδοση του Chrome καταναλώνει λιγότερα δεδομένα κατά τη φόρτωση μιας ιστοσελίδας ενώ το Play Store θα εμφανίζει με ειδική σήμανση τις εφαρμογές που μπορούν να τρέξουν απροβλημάτιστα στις συσκευές αυτές.

 

Τα πρώτα Android Go smartphones αργούν ακόμα αφού αναμένονται στην αγορά την επόμενη χρονιά, χωρίς η εταιρεία να προχωρά στην ανακοίνωση κάποιου κατασκευαστή συνεργάτη. Όπως αναφέρει η Google, μελλοντικά όλες οι εκδόσεις του Android θα διαθέτουν μια Go παραλλαγή.