Η επόμενη έκδοση του Android μπορεί να μην έχει ακόμα επίσημη ονομασία και απλά να αναφερόμαστε σ' αυτή με το γράμμα P,  όμως η Google προχώρησε στα αποκαλυπτήρια των κυριότερων χαρακτηριστικών που αυτή θα διαθέτει, και τα οποία βασίζονται στο τρίπτυχο  "νοημοσύνη", "απλότητα" και "ψηφιακή ευημερία"

Σε ότι αφορά την νοημοσύνη, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής εκμάθησης, η νέα έκδοση του Android κάνει και πάλι προσπάθεια για καλύτερη αυτονομία του smartphone σας, προβλέποντας τις εφαρμογές που θα ανοίξετε με βάση το μοτίβο χρήσης που κάνετε με τη συσκευή σας. Στις δοκιμές της Google, η εταιρεία αναφέρει ότι υπήρξε 30% λιγότερη χρήση του επεξεργαστή, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε στατιστικά που έχουν άμεση σχέση με την αυτονομία. Στο ίδιο κλίμα, η φωτεινότητα του smartphone θα προσαρμόζεται στο Android P και στις προσωπικές ανάγκες του κατόχου της συσκευής, χωρίς αυτός να χρειάζεται να βασίζεται στον αισθητήρα φωτεινότητας που πολλές φορές δεν ικανοποιεί με τα αποτελέσματα του.

simplicity.jpg.e0303db33cb741ce1b7c6408cdc9f4ba.jpg

Βελτιώνοντας τη λειτουργία των "predictive apps" που παρουσίασε με το Android Oreo, το νέο Android θα μαντεύει όχι μόνο την επόμενη εφαρμογή που θα ανοίξει ο χρήστης αλλά και την επόμενη λειτουργία που θα πραγματοποιήσει, για μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα slices παρέχουν μέσα από το μενού της αναζήτησης διάφορες συντομεύσεις που έχουν άμεση σχέση με εγκατεστημένες εφαρμογές. Για παράδειγμα με την αναζήτηση μιας διεύθυνσης, το Android P θα προτείνει την κλήση ενός ταξί, ενώ σε περίπτωση αναζήτησης μιας χώρας ή πόλης,  θα ενημερώνεται για σχετικές φωτογραφίες που έχει στη συλλογή του στα Google Photos.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της Google να κάνει πιο απλό στη χρήση του ένα Android smartphone, υιοθετώντας ένα νέο σύστημα πλοήγησης με νέα gestures (κινήσεις), ειδικά για πρόσβαση στο multitasking μενού. Μάλιστα τα νέα gestures είναι σχεδόν ίδια με αυτά που υποστηρίζει το iPhone X, με την Apple να στηρίζεται και αυτή με τη σειρά της στην πρώτη έκδοση του webOS. Με βάση το demo που είδαμε, ο χρήστης θα μπορεί με swipe από κάτω προς το μέσο της οθόνης να μπει άμεσα στο multitasking μενού και να πλοηγηθεί ανάμεσα στις ανοιχτές εφαρμογές του smartphone του, επιλέγοντας αυτή που θέλει. Στην ίδια οθόνη, εμφανίζονται συντομεύσεις για εφαρμογές που ο χρήστης χρησιμοποιεί συχνά. Πραγματοποιώντας την ίδια κίνηση αλλά με swipe μέχρι το άνω μέρος της οθόνης, οδηγείται στο μενού των εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή του, προκειμένου να επιλέξει αυτή που θέλει.

New-System-Navigation_03.gif

Όπως και στο iPhone X, στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει μια οριζόντια γραμμή η οποία φανερώνει και τη δυνατότητα που υπάρχει για swipe up. Όμως στην περίπτωση του Android P, αν ο χρήστης σύρει τη γραμμή αριστερά ή δεξιά, έχει έναν εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης στο multitasking μενού. Στο demo δεν υπήρξε κάποια κίνηση για άμεση πρόσβαση στη κεντρική οθόνη.

Κύριος στόχος του Android P είναι -όσο και αν ακούγεται περίεργο-, να χρησιμοποιείται το smartphone λιγότερο, βελτιώνοντας έτσι τη «ψηφιακή σας ευημερία». Για το σκοπό αυτό, το νέο Android θα διαθέτει ένα Dashboard, μια κεντρική οθόνη από την οποία ο χρήστης θα ενημερώνεται για το πόσες ειδοποιήσεις δέχεται καθημερινά, πόσο χρόνο σπαταλά σε μια εφαρμογή αλλά και συνολικά με το smartphone του την ημέρα αλλά και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες όπως για παράδειγμα πόσα λεπτά έχει σπαταλήσει βλέποντας βίντεο στο YouTube.

Μάλιστα θα είναι δυνατή η εμφάνιση μηνυμάτων τα οποία θα συμβουλεύουν τον χρήστη όσο χρησιμοποιεί μια εφαρμογή, να αφήσει το κινητό στην άκρη και να κάνει ένα διάλειμμα, ενώ ο ίδιος ο χρήστης μπορεί να ορίσει ανώτατο χρονικό όριο χρήσης μιας εφαρμογής καθημερινά, όπου μόλις αυτό συμπληρωθεί, δε θα είναι δυνατή η περαιτέρω χρήση της. Μια ακόμα σχετική δυνατότητα αφορά το βελτιωμένο "do not disturb mode", όπου το smartphone μπαίνει αυτόματα σε σίγαση κλήσεων και ειδοποιήσεων μόλις τοποθετηθεί ανάποδα σε ένα τραπέζι.

DigitalWellbeing_Blog.gif

Η τελική έκδοση του Android P αναμένεται το Φθινόπωρο όμως από σήμερα η Google διαθέτει την πρώτη beta έκδοση όχι μόνο σε δικές της συσκευές της σειράς Pixel αλλά και σε 7 smartphones άλλων κατασκευαστών μεταξύ των οποίων η Nokia, η Xiaomi, η Sony, η Oppo και η OnePlus. Ηχηρή απουσία από τη λίστα, αυτή της Samsung.

 

 

  • Like 2