Διάφοροι χρήστες ανακάλυψαν ότι μία… εικόνα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους χρήστες Android.

Από ότι φαίνεται, μία εικόνα θα μπορούσε να βάλει σε περιπέτειες τους χρήστες Android προκαλώντας τους σύγχυση. Πιο συγκεκριμένα, αν η εν λόγω εικόνα χρησιμοποιηθεί ως ταπετσαρία (όπως αποκάλυψαν χρήστες στα Android Authority και 9το5Google), προκαλεί crashes και «soft-bricking» στη συσκευή, η οποία εισέρχεται σε ένα διαρκή κύκλο απενεργοποίησης και ενεργοποίησης της οθόνης κλειδώματος, και δεν επανέρχεται ακόμα και μετά από επανεκκίνηση. Αυτό που μπορεί να κάνει ο χρήστης για να ανακαταλάβει τον έλεγχο της συσκευής του είναι είτε να χρησιμοποιήσει την ασφαλή λειτουργία (safe mode) για να διαγράψει την εικόνα χειροκίνητα, είτε να χρησιμοποιήσει τον bootloader για την πλήρη επαναφορά (reset) της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα οφείλεται στον τρόπο διαχείρισης των χρωματοχώρων από το Android. Ο Dylan Roussel από την ιστοσελίδα 9το5Google ανακάλυψε ότι η εικόνα χρησιμοποιεί τον χρωματοχώρο RGB αντί για τον προτιμώμενο χρωματοχώρο sRGB του Android, και το Android 10 δεν προχωρά στην μετατροπή του όπως κάνει η έκδοση Android 11 preview. Η εικόνα –ή και άλλες που κάνουν χρήση του ίδιου χρωματοχώρου- δεν προκαλεί ζητήματα όταν τη βλέπετε στον browser σας ή στη συλλογή σας, όμως προκαλεί το πρόβλημα που αναφέραμε όταν οριστεί ως ταπετσαρία.

Τώρα που γνωρίζετε για την ύπαρξη του προβλήματος, θα μπορείτε λογικά να το αποφύγετε. Όμως για κάποιους που ενδέχεται να πέσουν θύματα φάρσας, αναμφισβήτητα, αυτή η ασυμβατότητα ενδέχεται να παίξει με τα νεύρα τους. Σε κάθε περίπτωση, να κατεβάζετε εικόνες για ταπετσαρίες μόνο από πηγές που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε μέχρι να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον το πρόβλημα.  

 

  • Confused 1