Με τη δυνατότητα επιλογής να γίνεται διαθέσιμη μέσα στο 2021

Όπως ανακοίνωσε η Google, αργότερα μέσα στο έτος οι χρήστες Android θα έχουν την επιλογή να εξαιρούνται από την παρακολούθηση εφαρμογών σε Android συσκευές, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα εφαρμογών να έχουν πρόσβαση στο μοναδικό διαφημιστικό ID.

Στη θεωρία, η αλλαγή αυτή είναι παρόμοια με το ΑΤΤ (App Tracking Transparency) της Apple, με διαφορά όμως στην υλοποίηση. Στο iOS 14.5 και μετά, όταν ο χρήστης ανοίξει μια εφαρμογή εμφανίζεται μήνυμα για επιλογή tracking, επιλέγοντας αν θα γίνεται παρακολούθηση ή όχι. Στην περίπτωση της Google όμως, η εταιρεία πρόσθεσε πως οι χρήστες δε θα βλέπουν ειδοποίηση για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά, ούτε θα έχουν επιλογή ανά εφαρμογή για πρόσβαση της εφαρμογής στο IDFA.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το έγγραφο της εταιρείας, θα υπάρχει ένας επιλογέας στις ρυθμίσεις που θα αποτρέπει πλήρως την παρακολούθηση από όλες τις εφαρμογές.

"Ως μέρος της ενημέρωσης των Google Play Services στο τέλος του 2021, το διαφημιστικό ID θα αφαιρεθεί όταν ο χρήστης επιλέξει να εξαιρείται από τις προσωποποιημένες διαφημίσεις. Οποιαδήποτε προσπάθεια να αποκτήσει μια εφαρμογή πρόσβαση στο ID θα έχει ως αποτέλεσμα μηδενική τιμή."

Σύμφωνα με αρχικές αναφορές, η Google βιαζόταν να προσθέσει μια μέθοδο παρόμοια με αυτή της Apple, λόγω ανησυχιών από τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στις διαφημίσεις της εταιρείας. Στην πορεία όμως που έγιναν διάφορες παρουσιάσεις του ΑΤΤ της Apple, με την πρώτη να γίνεται στο Developers Conference της Apple, το Facebook μεταξύ άλλων εταιρειών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και τη ζημιά που θα τους προκαλέσει μια τέτοια κίνηση.

Τέλος, η Google πρόσθεσε πως η αλλαγή θα έρθει ως μέρος ενημέρωσης των Google Play υπηρεσιών και θα διατεθεί σε διάφορα στάδια μέσα στο έτος, ενώ μέσα στο 2022 η λειτουργία θα επεκταθεί και θα επηρεάσει εφαρμογές που τρέχουν σε οποιαδήποτε συσκευή με Google Play.

  • Like 2
  • Haha 6