Σε μια σημαντική εξέλιξη, η Epic Games, η γνωστή εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, βγήκε νικήτρια στη δικαστική της διαμάχη εναντίον του τεχνολογικού γίγαντα Google.

Η αγωγή, σε αντίθεση με την προηγούμενη νομική αναμέτρηση της Epic με την Apple, κατέληξε σε απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου υπέρ της Epic Games. Οι ένορκοι έκριναν την Google ένοχη για την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ σε σχέση με τη λειτουργία του Play Store.

Οι ένορκοι κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι η Google είχε εγκαθιδρύσει παράνομο μονοπώλιο στη διανομή εφαρμογών και στις υπηρεσίες χρέωσης εντός της εφαρμογής σε συσκευές Android. Καθόρισαν επίσης ότι οι συμβάσεις διανομής της Google με άλλες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών και οι συμφωνίες της με κατασκευαστές συσκευών για την προεγκατάσταση των εφαρμογών της σε συσκευές Android είχαν αντι-ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

Η Epic Games, στην αγωγή της, ισχυρίστηκε ότι η Google είχε πληρώσει διακριτικά προγραμματιστές παιχνιδιών εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει ότι τα παιχνίδια τους ήταν διαθέσιμα για download στο Play Store. Η πρωτοβουλία αυτή ονομάστηκε αρχικά "Project Hug". Η Epic ισχυρίστηκε ότι η Google είχε προσφέρει στην Activision Blizzard το ιλιγγιώδες ποσό των 360 εκατομμυρίων δολαρίων για να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να ξεκινήσει ένα αντίπαλο κατάστημα εφαρμογών, ισχυρισμός που η Activision Blizzard αρνήθηκε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την Epic, η Google επινόησε αυτό το πρόγραμμα κινήτρων μετά την κυκλοφορία του Fortnite εκτός του Play Store, μια αμφιλεγόμενη τότε κίνηση της Epic Games για ένα τόσο δημοφιλές παιχνίδι. Οι αναφορές δείχνουν ότι η Google προχώρησε επίσης σε παρόμοιες συμφωνίες με τη Nintendo, τη Ubisoft και τη Riot Games.

Οι ένορκοι συμφώνησαν ότι η Epic Games είχε υποστεί δυσμενείς επιπτώσεις λόγω των ενεργειών της Google. Ωστόσο, μένει να δούμε πώς αυτή η νίκη θα επηρεάσει τις μελλοντικές πρακτικές της Google. Ο διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το δικαστήριο θα αρχίσει να "εργάζεται πάνω σε διορθωτικά μέτρα" τον Ιανουάριο. Ο προεδρεύων δικαστής, James Donato, θα αποφασίσει αν θα δώσει εντολή στην Google να επιτρέψει στους προγραμματιστές να εισάγουν τα δικά τους καταστήματα εφαρμογών και συστήματα χρέωσης στις συσκευές Android.

Αντίθετα, στην αγωγή της Epic κατά της Apple, το δικαστήριο έκρινε ότι η Apple δεν είχε παραβιάσει την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Ωστόσο, διέταξε την Apple να επιτρέψει στους προγραμματιστές του App Store να κατευθύνουν τους πελάτες σε συστήματα πληρωμών τρίτων.

Παρά την ετυμηγορία, η Google δεν προτίθεται να παραδεχτεί την ήττα της. Ο Wilson White, αντιπρόεδρος της Google για τις κυβερνητικές υποθέσεις και τη δημόσια πολιτική, δήλωσε στο Engadget ότι η εταιρεία σκοπεύει να αμφισβητήσει την ετυμηγορία. Υποστήριξε ότι το Android και το Google Play προσφέρουν περισσότερες επιλογές και είναι «ανοιχτά» για όλους από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πλατφόρμα κινητής τηλεφωνίας. Τόνισε ακόμα ότι η δίκη έδειξε ξεκάθαρα ότι η Google ανταγωνίζεται σκληρά την Apple και το App Store της, καθώς και τα καταστήματα εφαρμογών σε συσκευές Android και κονσόλες παιχνιδιών. Επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Google να συνεχίσει να υπερασπίζεται το επιχειρηματικό μοντέλο του Android δείχνοντας την αφοσίωσή της στους χρήστες, τους συνεργάτες και το ευρύτερο οικοσύστημα του Android.