Πέρασαν ήδη 2.5 χρόνια από τα πρώτα αποκαλυπτήρια του Chrome OS, την πρόταση της Google στα λειτουργικά συστήματα με την ιδιαιτερότητα ότι θα βασίζεται στο cloud και οι εφαρμογές που θα τρέχει θα είναι όλες από μέσα από το web.

 

Στη σημερινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Google I/O που απευθύνεται σε προγραμματιστές, η Google έδωσε τέλος στην αναμονή ανακοινώνοντας τους 2 πρώτους φορητούς υπολογιστές με την ονομασία Chromebooks οι οποίοι θα διαθέτουν προεγκατεστημένο το Chrome OS. Αρχικά η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα θα τρέχει σε netbooks χωρίς να υπολογίζει όμως ότι μέχρι την επίσημη κυκλοφορία, η συγκεκριμένη κατηγορία υπολογιστών θα βρίσκονταν σε κάθετη πτώση δημοτικότητας και πωλήσεων.

 

Η Samsung και η Acer είναι οι πρώτοι κατασκευαστές που στις 15 Ιουνίου θα κυκλοφορήσουν από ένα φορητό υπολογιστή που θα περιλαμβάνει το Chrome OS. Η κυκλοφορία θα γίνει αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία αφήνοντας έξω αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

Το μοντέλο της Samsung θα διαθέτει οθόνη 12.1' ιντσών, μπαταρία με αυτονομία 8 ωρών και θα κοστίζει $429. Το μοντέλο της Acer θα διαθέτει οθόνη 11.6' ιντσών, μπαταρία με αυτονομία 6.5 ωρών με συνεχή χρήση και κόστος $349. Ο χρόνος εκκίνησης και για τα 2 μοντέλα από τη στιγμή που πατήσετε το κουμπί εκκίνησης μέχρι να φορτώσει πλήρως το λειτουργικό είναι 8 δευτερόλεπτα ενώ επανέρχονται άμεσα από κατάσταση αδράνειας.

 

post-39041-0-48678500-1305139456_thumb.pngpost-39041-0-72313500-1305139459_thumb.png

Ως ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο cloud και οι εφαρμογές του τρέχουν μέσα από το Διαδίκτυο, τα οφέλη είναι σημαντικά όχι μόνο για τον μέσο χρήστη αλλά πολύ περισσότερο για τις εταιρείες. Τα πλεονεκτήματα κατά τη Google είναι

  • μεγάλο επίπεδο ασφάλειας
  • πρόσβαση στα δεδομένα σας από παντού
  • καμία ανάγκη για εγκατάσταση patches
  • αναβάθμιση των web εφαρμογών άμεσα χωρίς καμία εγκατάσταση
  • δεν χρειάζεται antivirus

Επιπλέον πολλές πλέον web εφαρμογές του Chrome Web Store μπορούν να χρησιμοποιηθούν offline χωρίς να υπάρχει σύνδεση με το Διαδίκτυο. Τρεις από τις σημαντικότερες όπως το Gmail, Google Calendar και Docs θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα το καλοκαίρι.

 

Η Google πιστεύει ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα βασίζεται εξ'ολοκλήρου στο Internet ενώ με βάση συζητήσεις που έχει κάνει με εταιρείες, πιστεύει ότι και το 75% των εταιρειών μπορεί να προχωρήσει άμεσα σ' αυτό το βήμα. Για το σκοπό αυτό παρέχει τη δυνατότητα μιας web κονσόλας διαθέσιμης για τον IT administrator όπου θα είναι εύκολη η ρύθμιση δικαιωμάτων σε κάθε σταθμό εργασίας καθώς και η προσθαφαίρεση χρηστών και προγραμμάτων σ' αυτές.

 

Για να κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση στη cloud εποχή, η Google προτείνει έναν ειδικό υπολογιστή μορφής nettop τον οποίο ονομάζει Chromebox και διαθέτει προεγκατεστημένο το Chrome OS. Το κόστος για τις εταιρείες για κάθε σταθμό/χρήστη θα κυμαίνεται στα $28 το μήνα ενώ ειδικά για εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυβερνητικές υπηρεσίες, το κόστος κατεβαίνει στα $20 και πάλι ανά χρήστη/μήνα. Μάλιστα η Google αναλαμβάνει την δωρεάν αντικατάσταση του Chromebox με κάποιο νεότερης γενιάς όταν το πλήρωμα του χρόνου θα έχει καταστήσει το παλιό σύστημα μη επαρκή για τις ανάγκες της πλατφόρμας.

 

Link.png Site: Google I/O 2011

Link.png Site: Chromebooks

Video Video: