Σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για την επέκταση του Chrome browser, η Google κυκλοφόρησε αθόρυβα binaries αρχεία της εφαρμογής για την πλατφόρμα των Windows on Arm στο πλαίσιο του δοκιμαστικού καναλιού Canary.

Ενώ το Chrome διαθέτει μακροχρόνια υποστήριξη των Windows και τρέχει σε διάφορα λειτουργικά συστήματα ARM, η επίσημη συμβατότητα με την πλατφόρμα Windows on Arm εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Το Chromium, το open source project στο οποίο στηρίζεται ο Chrome και ο Edge browser της Microsoft, ήταν συμβατό κατά το παρελθόν σε Windows on Arm. Ωστόσο, τα first-party builds του Google Chrome ήταν τα μοναδικά που στερούνταν συμβατότητας μέχρι τώρα, με τη Microsoft να έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό μια εγγενή έκδοση του Edge.

Η συζήτηση γύρω από τα Windows on Arm πρόκειται να ενταθεί φέτος καθώς η Qualcomm προετοιμάζει το επερχόμενο Snapdragon X Elite. Το νέο chipset το οποίο θα το δούμε στους πρώτους φορητούς υπολογιστές στα μέσα της χρονιάς, υπόσχεται επιδόσεις που ανταγωνίζονται τα Μ Series chipsets της Apple που κι’αυτά βασίζονται σε ARM αρχιτεκοντική, έχοντας επιδείξει σημαντικά πλεονεκτήματα σε αποδοτικότητα και επιδόσεις. 

Μέχρι σήμερα, τα laptops που έτρεχαν Windows on Arm βασίζονταν σε SoC της (και πάλι της ) Qualcomm χωρίς σημαντικές επιδόσεις, ενώ το λογισμικό όπως ο  Chrome browser έτρεχε στα συστήματα αυτά μέσω emulation της x86 έκδοσής του, κάτι που είχε αντίκτυπο στην ταχύτήτά του. Η εγγενής υποστήριξη της πλατφόρμας των Windows on Arm θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία για τον τελικό χρήστη, κάτι που έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το πλήρως ανανεωμένο chipset της Qualcomm. 

Ως κανάλι καθημερινής ανάπτυξης των builds του Chrome, οι αλλαγές στις δοκιμαστικές εκδόσεις Canary φτάνουν συνήθως σε σταθερές εκδόσεις μέσα σε δύο μήνες. Το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να επιτρέψει την ευρεία διαθεσιμότητα των Windows on Arm εγκαίρως για την κυκλοφορία του hardware επόμενης γενιάς. Παρ' όλα αυτά, ο νέος συνδυασμός αρχιτεκτονικής έρχεται με πολλά ερωτήματα, κάτι που να έχει αποτέλεσμα στη μη τήρηση των τυπικών χρονοδιαγραμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το Chrome επιτέλους ασχολείται με την παραμελημένη για πολύ καιρό πλατφόρμα των Windows on Arm υποδηλώνει την αυξανόμενη προτεραιότητα της Google στις δυνατότητες της ARM αρχιτεκτονικής, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη εδραίωση της στην αγορά. 

  • Like 1