Η Google παρακολουθεί πολλές από τις αγορές σας ακόμα κι αν αυτές έχουν προέλθει από ένα κατάστημα όπως αυτό του Amazon.

Την περασμένη εβδομάδα ο CEO της εταιρείας, Sundar Pichai σε δήλωσή του στους New York Times ανέφερε ότι «η ιδιωτικότητα δεν μπορεί να είναι ένα αγαθό πολυτελείας». Όμως πίσω από τη σκηνή, η Google συνεχίζει να συλλέγει πολλές προσωπικές πληροφορίες από υπηρεσίες που χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες όπως αυτή του Gmail,  χωρίς να κάνει εύκολη τη διαγραφή τους.

Μια ιστοσελίδα με την ονομασία Purchases (αγορές),  εμφανίζει μία λίστα από πολλές αλλά όχι όλες τις αγορές που έχετε κάνει από το 2012 ακόμα και αν αυτές δεν έχουν γίνει με τη βοήθεια της Google. Όμως επειδή οι αποδείξεις έρχονται απευθείας στον Gmail λογαριασμό που διαθέτει ο χρήστης,  η Google έχει μια λίστα από πληροφορίες για τις αγοραστικές συνήθειες του χρήστη, ακόμα κι αν πολλές από αυτές ο ίδιος τις έχει ξεχάσει. 

CNBC Tech: Google Purchases

Σε ερώτημα της ιστοσελίδας CNBC για το σκοπό της λειτουργίας Purchases, η Google αναφέρει ότι βοηθάει τον χρήστη να ελέγχει και να παρακολουθεί όλες τις αγορές, κρατήσεις  και συνδρομές συγκεντρωμένα μέσα από μια ιδιωτική ιστοσελίδα στην οποία έχει πρόσβαση μόνο αυτός.  Προσθέτει ακόμα ότι «μπορείτε να διαγράψετε τις πληροφορίες αυτές όποτε θέλετε και δεν χρησιμοποιούμε καμία από την πληροφορία που υπάρχει στα μηνύματά σας στο Gmail για να σας εμφανίζουμε σχετικές διαφημίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις email αποδείξεις των αγορών σας που εμφανίζονται στη σελίδα αυτή».

Πάντως όπως αναφέρει το CNBC, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος διαγραφής των πληροφοριών αυτών μέσα από τη σελίδα των αγορών χωρίς να χρειάζεται να διαγραφεί και το email  που σχετίζεται με την κάθε αγορά.  Έτσι αν ο χρήστης επιλέξει τη διαγραφή μιας συγκεκριμένης αγοράς, αυτό που κάνει η Google είναι να ανακατευθύνει τον χρήστη στο αντίστοιχο email στο λογαριασμό που διαθέτει στο Gmail.  Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην απάντησή της η Google αναφέρει ότι όλες οι αγορές μπορούν να διαγραφούν απευθείας από την ιστοσελίδα "My Activity", κάτι που όμως τελικά δεν ισχύει αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχετική επιλογή διαχείρισης των πληροφοριών που υπάρχουν στην ενότητα "Purchases".

gDyHhrLmU2QHwPPNG5fh9K.jpg.58f8c819fea483689f9d2f657e3bedb0.jpg

Επιπλέον η Google ανέφερε ότι κάθε χρήστης μπορεί να απενεργοποιήσει εντελώς την καταγραφή των αγορών του, όμως θα πρέπει να επισκεφθεί μια άλλη σελίδα που αφορά ρυθμίσεις και επιλογές για την λειτουργία της αναζήτησης.  Από την πλευρά του το CNBC δοκίμασε τις οδηγίες αυτές, χωρίς να μπορέσει να βρει οποιαδήποτε τέτοια επιλογή για πλήρη απενεργοποίηση της παρακολούθησης των αγορών. 

Όπως και στο παρελθόν έχει ισχυριστεί, η Google επαναλαμβάνει ότι δεν χρησιμοποιεί το Gmail για να εμφανίζει διαφημίσεις και «δεν πουλάει τις προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του Gmail και των δεδομένων του λογαριασμού του στη Google». Επιπλέον «δεν διαμοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με διαφημιστές, εκτός και αν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον χρήστη».

CNBC