Η Google απάντησε σήμερα σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο φέρεται να παρέχει πρόσβαση σε εκατοντάδες προγραμματιστές στο να διαβάσουν τα εισερχόμενα mail των χρηστών του Gmail μόλις αυτοί πραγματοποιήσουν εγγραφή μέσω τρίτης εφαρμογής. 

Η ειδική αυτή πρόσβαση  παρέχεται σε εγκεκριμένους προγραμματιστές από την εταιρεία όπως εταιρείες marketing και data-mining, οι οποίες μπορούν να διαβάσουν και να αναλύσουν τα email που διαθέτει ένας χρήστης στο Gmail λογαριασμό του. Αν και μεγάλο μέρος της ανάλυσης γίνεται μέσω αυτοματοποιημένων μηχανισμών, όπως επιβεβαίωσε ένας προγραμματιστής στη WSJ, ήταν «κοινή πρακτική» για εταιρείες να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να διαβάζουν τα email των χρηστών και αντί να ζητούν τη ρητή συγκατάθεση τους, λάμβαναν τη σχετική άδεια μέσω γενικών αδειών. 

Επίσης πρώην υπάλληλοι εταιρειών data-mining, ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ήταν κοινή πρακτική γι' αυτούς να χρησιμοποιούν δωρεάν εφαρμογές και υπηρεσίες προκειμένου να πείσουν τους χρήστες να δώσουν πρόσβαση στα email τους ενώ οι εφαρμογές δεν ξεκαθάριζαν τι δεδομένα συλλέγουν και ούτε πως τα αξιοποιούν. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια κοινή πρακτική όπου δεν είχε δοθεί μέχρι σήμερα ιδιαίτερη προσοχή.

Με αναλυτικό blog άρθρο, η Google αναφέρει ότι επιτρέπει σε τρίτες εφαρμογές να ενσωματώνονται στο Gmail προκειμένου να δώσουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές για την πρόσβαση και τη χρήση του email λογαριασμού τους. Ωστόσο η εταιρεία τονίζει ότι δεν αποζημιώνεται από τους προγραμματιστές για την χορήγηση πρόσβασης στο gmail api και ούτε πλέον «σκανάρει» τα εισερχόμενα mail στην υπηρεσία προκειμένου να εμφανίσει στοχευμένες διαφημίσεις. Η Google έδωσε τέλος στην πρακτική αυτή τον περασμένο χρόνο, ευθυγραμμίζοντας τη λειτουργία του Gmail με αυτή της σουίτας online εφαρμογών G Suite που παρέχει σε εταιρείες.

gsuitegmailsecuritycheckupthirdparty-max-1000x1000.png.97e5a4599cc4a36f9936f1b571f17857.png

Η Google ενθαρρύνει τους χρήστες να ελέγχουν τα δικαιώματα που ζητούν τρίτοι κατασκευαστές για πρόσβαση στο λογαριασμό τους

Όπως δηλώνει η Suzanne Frey της ομάδας ασφάλειας και ιδιωτικότητας του Google Cloud, , «το κύριο επιχειρηματικό μοντέλο του Gmail είναι να αποτελεί μια επί πληρωμή email υπηρεσία σε οργανισμούς ως μέρος της G Suite. Εμφανίζουμε διαφημίσεις στο Gmail αλλά αυτές δεν βασίζονται στο περιεχόμενο των email σας». Το στέλεχος της Google προσπαθεί ακόμα να διαλύσει κάθε υποψία ότι οι εργαζόμενοι της Google διαβάζουν τα email χρηστών του Gmail. Στο ίδιο άρθρο το στέλεχος της Google δίνει πληροφορίες μεταξύ άλλων για τον έλεγχο που πραγματοποιεί σε κάθε τρίτο προγραμματιστή που επιθυμεί να έχει πρόσβαση στο Gmail api καθώς και τα συστήματα ασφαλείας που ισχύουν για τους λογαριασμούς Gmail και G Suite.

CNET