Τίτλοι τέλους για το Google+, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους καταναλωτές, με τη Google να παίρνει τη σχετική απόφαση μετά τη δημοσιοποίηση τεράστιου κενού ασφαλείας, σε θέμα που έφερε στην επιφάνεια η Wall Street Journal

Το αναμενόμενο τέλος της υπηρεσίας που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2011 προκειμένου να αποτελέσει την απάντηση της Google στο Facebook, έρχεται μετά από χρόνια εξαιρετικά μικρής αποδοχής από το κοινό, με την εταιρεία να παραδέχεται σε σημερινό της μήνυμα ότι το 90% των συνδέσεων των χρηστών στην υπηρεσία διαρκούσε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα! Σε ότι αφορά το κενό ασφαλείας, αυτό ανακαλύφθηκε από την ίδια τη Google και αφορούσε τη χρήση του People's API μέσω του οποίου, εφαρμογές είχαν πρόσβαση σε προφίλ χρηστών στην υπηρεσία τα οποία όμως είχα δηλωθεί ως ιδιωτικά.

Στα στοιχεία που μπορούσε ένας κακόβουλους χρήστης να δει με τη χρήση του συγκεκριμένου api ήταν το ονοματεπώνυμο του χρήστη, το email του, με τι ασχολείται, το φύλο του και την ηλικία του. Στα δεδομένα δεν συμπεριλαμβάνονταν τα μηνύματα που είχε δημοσιεύσει στο προφίλ του. Το bug διορθώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς η Google να ενημερώσει σχετικά τους χρήστες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δημιουργήσαμε το Google+ με στόχο την ιδιωτικότητα και γι'αυτό καταγράφαμε τα στοιχεία χρήσης του API μόνο για δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ποιοι λογαριασμοί έχουν επηρεαστεί από αυτό το bug».

Παρά την απενεργοποίηση του Google+ για τους καταναλωτές, εντούτοις η υπηρεσία θα εξακολουθεί να διατίθεται για επιχειρήσεις μιας και είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής χρήση μέχρι στιγμής. Για το λόγο αυτό, η Google πήρε την απόφαση ότι το Google+ προσαρμόζεται καλύτερα για χρήση ως εσωτερικό κοινωνικό δίκτυο για επιχειρήσεις και όχι ως καταναλωτικό προϊόν. Σε μελλοντικό χρόνο, η εταιρεία θα ανακοινώσει νέα προϊόντα για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το Google+.

Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται ακόμα ότι η Google θα ανακοινώσει σύντομα μια σειρά από χαρακτηριστικά ασφάλειας της ιδιωτικότητας των χρηστών μεταξύ των οποίων η απαγόρευση πρόσβασης σε τρίτους στα SMS μιας Android συσκευής, στη λίστα κλήσεων και σε συγκεκριμένες πληροφορίες επαφών. Επιπλέον η δημιουργία add-ons για το Gmail θα περιοριστεί σε έναν μικρό αριθμό developers.

Google
Engadget