Ως αποτέλεσμα απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η Google προχωρά σήμερα στην ανάρτηση ειδικής ιστοσελίδας μέσω της οποίας οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση οποιασδήποτε αναφοράς του ονόματός τους στα αποτελέσματα της γνωστής μηχανής αναζήτησης.

Για όσους δε γνωρίζουν, στις 13 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι η Google πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους συνδέσμους σε προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται σε ιστοσελίδες τρίτων, και για αυτό θα πρέπει να προστατεύει το «δικαίωμα στη λήθη» κάθε χρήστη.

 

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε σχετικά με το θέμα, «Για να συμμορφωθούμε με την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, έχουμε δημιουργήσει μια διαδικτυακή φόρμα που διατίθεται στους Ευρωπαίους, ώστε να ζητούν την αφαίρεση των αποτελεσμάτων από τη μηχανή αναζήτησής μας. Η απόφαση του δικαστηρίου απαιτεί η Google να πάρει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το δικαίωμα ενός ατόμου να ξεχαστεί και το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει. Δημιουργούμε μια εξειδικευμένη συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να εξετάσει λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Επιπλέον, θα συνεργαζόμαστε με τις αρχές προστασίας δεδομένων και άλλους, καθώς εφαρμόζουμε την παρούσα απόφαση

 

Στη σελίδα που δημιούργησε η Google, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του και στη συνέχεια η εταιρεία τον ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε εξέταση του αιτήματος του πρωτού προχωρήσει στην αφαίρεση των ευαίσθητων πληροφοριών. Η Google μπορεί πάντως να μη δεχθεί την αφαίρεση των πληροφοριών από τα αποτελέσματα της όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος όπως οικονομικές απάτες, παρανομίες και καταδικαστικές αποφάσεις.

 

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι τις πρώτες ώρες δημοσίευσης της φόρμας, 12.000 άνθρωποι προχώρησαν στη συμπλήρωση της.

 

Link.png Site: Αίτηση κατάργησης αποτελέσματος αναζήτησης