Στην πρώτη, από μία σειρά αναμετρήσεων, η ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη AlphaGo του τμήματος Deepmind της Google κατάφερε να κερδίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή του Go, Lee Sedol.

Ο αγώνας μεταξύ του Sedol και της Τεχνητής Νοημοσύνης AlphaGo του Deepmind –ο πρώτος από τους πέντε συνολικά- μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube στις 9 Μαρτίου, πριν από μερικές ώρες, κάτι που είχε προγραμματιστεί όπως είχαμε αναφέρει και πριν από μερικές εβδομάδες.
Σύμφωνα με την Google, ήταν ένας αρκετά δυνατός αγώνας, και η τεχνητή νοημοσύνη AlphaGo εξανάγκασε τον ανθρώπινο ανταγωνιστή της σε παραίτηση μετά από 186 κινήσεις, και σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι, που περιείχε πολλές πολύπλοκες κινήσεις και από τις δύο πλευρές. Τον νικητή από τις συνολικά πέντε αναμετρήσεις, περιμένει ένα έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη AlphaGo έχει ήδη κερδίσει τον πρωταθλητή Ευρώπης στο Go, Fan Hui σε μία σειρά από πέντε αγώνες, ωστόσο ο Lee Sedol θεωρείται σκληρότερος αντίπαλος, κυριαρχώντας στο Go στο σύνολο της καριέρας του.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τον αγώνα, ο Lee Sedol δήλωσε: “Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου στην ομάδα [του Deepmind] που δημιούργησε ένα τέτοιο εκπληκτικό πρόγραμμα όπως το AlphaGo. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν μία έκπληξη για μένα. Αλλά το παιχνίδι ήταν απολαυστικό και ανυπομονώ για τον επόμενο”.

 

Η οργάνωση, θυμίζει τον αγώνα στο σκάκι μεταξύ του grandmaster Gary Kasparov και του υπολογιστή Deep Blue της IBM. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόκληση για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μεγαλύτερη τώρα: Στην σκακιέρα υπάρχουν 1060 πιθανές καταστάσεις, ενώ στο Go υπάρχουν 10700.

 


 


Link.png Site: Gizmodo