Η Google βίσκεται στο στόχαστρο αρκετών ρυθμιστικών αρχών τόσο στις ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών όσον αφορά το διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων των χρηστών που κατεβάζουν εφαρμογές από το Play Store με τους προγραμματιστές.

Οι Times του Λος Άντζελες αναλύουν σε ένα εκτενές δημοσίευμα το πώς η Google μοιράζει στους προγραμματιστές προσωπικά στοιχεία των χρηστών όπως email, πλήρες όνομα και γεωγραφική τοποθεσία. Συγκεκριμένα οι ρυθμιστικές εταιρείες πιέζουν για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται και ο τρόπος με τον οποίο αυτές διαμοιράζονται.

 

Το Google Play λειτουργεί διαφορετικά από το iTunes της Apple σε τέτοια ζητήματα. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Google όταν ένας χρήστης μεταφορτώνει μια εφαρμογή η εταιρεία στέλνει τα προσωπικά στοιχεία του στον προγραμματιστή της, όπου αυτός στη συνέχεια θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της όσον αφορά τι διαχείρηση των στοιχείων. Στο iTunes αντίστοιχα, οι προγραμματιστές δε λαμβάνουν ποτέ πληροφορίες που περιλαμβάνουν τα στοιχεία των χρηστών τους.

 

Η επίσημη απάντηση της Google είναι ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την υπηρεσία Wallet για να διαμοιράζεται πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη διακπαιρέωση μιας συναλλαγής, κάτι που ξεκαθαρίζεται στους όρους ιδιωτικότητας. Δεν λείπουν μάλιστα και διαφορετικές απόψεις εταιρείων που υποστηρίζουν τις πρακτικές της Google. Ο Barry Schwartz δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα Search Engine Land, αναφέρει ότι “θέλουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, οι οποίοι είναι δικοί μας πελάτες και όχι της Google ή της Apple. Η Apple δε μας λέει ποιοι είναι οι πελάτες μας και όταν χρειαζόμαστε πληροφορίες για επιστροφές χρημάτων ή για επιβεβαίωση στοιχείων η διεκπεραίωση τους γίνεται πιο δύσκολα.

 

Η Google δεν είναι η μόνη εταιρεία που βρίσκεται στο στόχαστρο για τον τρόπο με τον οποίο διαμοιράζεται πληροφορίες. Το 2011 το Facebook είχε προβεί σε μια 20ετή συμφωνία με τη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) η οποία ξεκαθάριζε πως η εταιρεία θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των χρήστών της για να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας. Η FTC ισχυρήστηκε ότι το Facebook έδινε απεριόριστες πληροφορίες στους προγραμματιστές, ενώ δημόσια υποστήριζε ότι οι εφαρμογές είχαν μόνο τις πληροφορίες που ήταν αναγκαίες για να λειτουργήσουν.

 

Link.png Site: http://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-google-under-fire-for-sending-users-information-to-developers-20130213,0,7558815.story[/url]']latimes.com