Ήταν ένα βράδυ Παρασκευής, το Φεβρουάριο του 2021, όταν η σύζυγος του κ. Mark επικοινώνησε τηλεφωνικά με νοσηλεύτρια του τοπικού νοσοκομείου, καθώς το πέος του μικρού γιου τους ήταν πρησμένο και το παιδί ένιωθε πόνο.

Η νοσηλεύτρια συμβούλευε τη σύζυγο του κ. Μαρκ -για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε το επίθετο του-  να πραγματοποιηθεί επείγουσα, διαδικτυακή συνάντηση με το γιατρό το επόμενο πρωί, καθώς θα ξημέρωνε Σάββατο και υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα με την πανδημία. Για τις ανάγκες της συνάντησης, η νοσηλεύτρια ζήτησε από τη σύζυγο του Mark να στείλει μια φωτογραφία της επίμαχης περιοχής, ώστε ο γιατρός να έχει εκ των προτέρων μια πρώτη εικόνα.

Η σύζυγος του Μαρκ, πήρε το smartphone του συζύγου και τράβηξε πολλές κοντινές φωτογραφίες του πέους του γιου τους. Ανάμεσά τους υπήρχαν και κάποιες που έδειχναν ξεκάθαρα ότι η περιοχή είχε πρηστεί.

Στη συνέχεια, απέστειλε τις φωτογραφίες από το iPhone του συζύγου στο δικό της κινητό, από όπου και τις ανάρτησε στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων του νοσοκομείου. Χάρη στις φωτογραφίες, ο γιατρός μπόρεσε να διαγνώσει το πρόβλημα και συνταγογράφησε αντιβιοτικά, χάρη στα οποία το παιδί μπόρεσε μέσα σε σύντομο διάστημα να αναρρώσει πλήρως. 

merlin_211189338_dc79ba5b-75ab-45a5-9531-27efa7093714-superJumbo.webp

Ωστόσο, δύο ημέρες μετά τη λήψη των φωτογραφιών ο κ. Μαρκ έλαβε μια ειδοποίηση για «παράβαση της πολιτικής της Google» και ο λογαριασμός που διατηρούσε στο Gmail, απενεργοποιήθηκε.

Στην αρχή μπερδεύτηκε, όμως αφού συνδύασε τα όσα είχαν συμβεί τις προηγούμενες ημέρες, με την εμπειρία του ως μηχανικού λογισμικού, που εκείνη την περίοδο εργαζόταν πάνω στην ανάπτυξη ενός εργαλείου το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαγράφει αυτόματα το όποιο προβληματικό περιεχόμενο εντοπίζει, σκέφτηκε ότι ο λόγος δεν θα ήταν άλλος από την «σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών».

Συνειδητοποίησε λοιπόν ότι η Google μπορεί να αναγνώρισε εσφαλμένα τις φωτογραφίες της μόλυνσης του γιου του σαν παιδική πορνογραφία. Έτσι, απέστειλε άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη μόλυνση του γιου του, χρησιμοποιώντας τη φόρμα της Google, όμως λίγες μέρες αργότερα η Google τον ενημέρωσε για την απόφαση της να μην επαναφέρει τον ανενεργό λογαριασμό του, και μάλιστα χωρίς να δώσει κάποια περαιτέρω εξήγηση.

00Google-Photo-02-superJumbo.webp

Το Δεκέμβριο του 2021, σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο Μαρκ έλαβε ταχυδρομικά ένα φάκελο, από την Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο. Ο φάκελος περιείχε επιστολή, με την οποία οι αρχές τον πληροφορούσαν ότι η υπόθεσή του είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, καθώς και αντίγραφα των ενταλμάτων έρευνας που είχαν αποσταλεί στη Google και τον πάροχό του. Η έρευνα, η οποία αφορούσε "βίντεο με υλικό παιδικής εκμετάλλευσης" είχε λάβει χώρα το Φεβρουάριο, σε διάστημα μίας εβδομάδας αφότου ο Μαρκ είχε φωτογραφήσει το γιο του.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, ο Μαρκ επικοινώνησε με το Νίκολας Χίλαρντ, τον αστυνομικό που είχε αναλάβει την έρευνα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η υπόθεσει είχε "κλείσει". Στην έκθεσή του, ο Χίλαρντ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι "το περιστατικό δεν πληρούσε τις παραμέτρους ώστε να χαρακτηριστεί έγκλημα και ότι εξαρχής δεν είχε διαπραχθεί το οποιοδήποτε έγκλημα".

Ο Μαρκ, έχοντας πλέον στα χέρια του την έκθεση της αστυνομίας, ζήτησε στη συνέχεια από τη Google να ενεργοποιήσει και πάλι το λογαριασμό του, ωστόσο η Google δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Google στην απάντησή της, η εταιρία αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκε κάποιο εξάνθημα ή ερεθισμός στην επίμαχη περιοχή του παιδιού. Εκτός αυτού, η εταιρία χαρακτήριζε προβληματικό το γεγονός ότι εντοπίστηκε βίντεο -έξι μήνες πριν το περιστατικό- όπου είχε καταγραφεί ένα μικρό παιδί να κοιμάται με μια ξεντυμένη γυναίκα σε ένα κρεβάτι. Ο Μαρκ δεν θυμάται να τράβηξε το συγκεκριμένο βίντεο και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του, όμως θεωρεί πως δεν αποκλείεται να επιχείρησε να καταγράψει μια όμορφη στιγμή της συζύγου και του γιου του.

merlin_211189383_0fa38e08-4a8e-4cd2-9f2e-90450196af44-superJumbo.webp

Ο λογαριασμός του Μαρκ στο Gmail παραμένει απενεργοποιημένος, αλλά επειδή η αστυνομία του San Francisco έχει ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων του, ο Μαρκ θέλει να επαναφέρει με κάποιο τρόπο τα δεδομένα, με την αστυνομία να δηλώνει επίσημα ότι θα ήθελε να τον βοηθήσει.

Παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε το ίδιο διάστημα, που προκάλεσε παρέμβαση της Google (ένα παιδί φωτογραφήθηκε για να φτάσουν οι φωτογραφίες στον παιδίατρο, ωστόσο και στην περίπτωση του κ. Κάσιο, απενεργοποιήθηκε ο λογαριασμός του για παραβίαση πολιτικής χωρίς καμία εξήγηση από την Google). Εκπρόσωπος της Google δήλωσε για τις παραπάνω περιπτώσεις: «Ακόμα κι αν οι αρχές επιβολής του νόμου λένε ότι δύο άτομα (ο κ. Μαρκ και ο κ. Κάσιο) είναι αθώοι, θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε την κρίση μας». Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, οι δύο αυτοί άνθρωποι πιάστηκαν στο αλγοριθμικό δίκτυ της Google που σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει αρρωστημένα άτομα, τα οποία ανταλλάσσουν και διακινούν υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Καρίσα Χέσινγκ, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε στους New York Times ότι η βοήθεια που παρέχουν οι εταιρείες τεχνολογίας στις αρχές επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι «εξαιρετικά σημαντική», ενδεχομένως όμως θα πρέπει να επιτρέπει την αποκατάσταση ορισμένων αστοχιών. «Από τη σκοπιά της Google, είναι πιο εύκολο να αρνηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους τη χρήση των υπηρεσιών της υποθέτω» δήλωσε η Δρ. Χέσινγκ. Διαφορετικά, η εταιρεία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε δυσκολότερα ερωτήματα όπως «ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά με τα παιδιά» και ακολούθως «τι είναι κατάλληλο να φωτογραφηθεί και τι όχι».

  • Thanks 1
  • Confused 2
  • Sad 10