Η Google παρουσίασε επίσημα πριν λίγο τα κορυφαία της smartphone για το 2023, τα Pixel 8 και 8 Pro.

Μετά από μήνες διαρροών (παραδοσιακά), τα νέα Pixels προσφέρουν βασικές αναβαθμίσεις για να ανταγωνιστούν τις κορυφαίες συσκευές στο Android οικοσύστημα. Με βάση τις ανακοινώσεις, η Google βασίζεται περαιτέρω στα θεμέλια των Pixel 6 και 7 για να αναδείξει τις προηγμένες δυνατότητες AI, εξοπλίζοντας και τις δύο συσκευές με κορυφαίο hardware.

Google Pixel 8 Pro

Το Pixel 8 Pro υιοθετεί μια πιο στρογγυλεμένη εμφάνιση, όμως εξακολουθεί να μοιάζει με τον προκάτοχό του. Διατηρεί την οθόνη των 6,7 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, επιλέγοντας αυτή τη φορά τις επίπεδες άκρες, κάτι που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές. Η LTPO OLED οθόνη διαθέτει μια ασυνήθιστη ανάλυση 2992x1344 με φωτεινότητα που φτάνει τα 2.400 nits, από 1500 nits στο προηγούμενο μοντέλο, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο να δείτε το περιεχόμενό της κάτω από ηλιοφάνεια. Τα bezels παραμένουν ασύμμετρα, όμως αυτά στο κάτω μέρος είναι μικρότερα από πέρσι.

Στο πίσω μέρος, η εικονική μπάρα που φιλοξενεί τις κάμερες παραμένει, αλλά με φακούς ενοποιημένους σε μια συνεχή γυάλινη εγκοπή αντί για το διαχωρισμένο τηλεφακό στο Pixel 7 Pro. Για πρώτη φορά, ένας -μη εγκεκριμένος από τον FDA- αισθητήρας θερμοκρασίας βρίσκεται κάτω από το LED φλας, περιορίζοντας τη χρήση του σε μη ιατρικά πλαίσια.

Σημαντικές αναβαθμίσεις βλέπουμε στις 3 κάμερες, με ταχύτερα διαφράγματα σε όλους τους φακούς αλλά και έμφαση στην εγγραφή κορυφαίου βίντεο. Ο πρωτεύων φακός στα 50MP διαθέτει ένα ευρύτερο διάφραγμα f/1,68, ενώ ο υπερευρυγώνιος φακός στα 48MP διαθέτει μεγαλύτερη ανάλυση και διάφραγμα f/1,95. Ο φαινομενικά αμετάβλητος τηλεφακός 5x στα 48MP προσθέτει ένα φωτεινότερο διάφραγμα f/2,8. Οι δυνατότητες μακροφωτογράφισης είναι επίσης βελτιωμένες με καθαρότερα αποτελέσματα. Η ανάλυση της εμπρόσθιας κάμερας ανεβαίνει στα 10,5MP με διάφραγμα f/2,2 και για πρώτη φορά αυτόματη εστίαση που επιτρέπει την πρόσβαση στη συσκευή με αναγνώριση προσώπου.

Σε κανένα άλλο κομμάτι και των δύο μοντέλων δεν βλέπουμε περισσότερο τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης όσο στις κάμερες, όπου ειδικά στο Pixel 8 Pro βλέπουμε εντυπωσιακές λειτουργίες. Αρχικά μια λειτουργία Pro προσφέρει πλήρη χειροκίνητο έλεγχο της κάμερας ενώ το βελτιωμένο Magic Eraser, που ονομάζεται πλέον Magic Editor, αφαιρεί τους περισπασμούς από τις φωτογραφίες. Το Best Take εντυπωσιάζει αφού αναλαμβάνει να δημιουργήσει μια φωτογραφία στην οποία όλα τα πρόσωπα φαίνονται κανονικά (χωρίς πχ κλειστά μάτια), παίρνωντας τα κατάλληλα μέρη από άλλες πολλαπλές λήψεις που έχετε κάνει της ίδιας σκηνής.

Το Video Boost που θα είναι διαθέσιμο τον Δεκέμβριο, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη της Google για περαιτέρω βελτίωση των χρωμάτων ενός βίντεο, με τη Google να αναλαμβάνει την κατάλληλη επεξεργασία στους servers της, και με το τελικό αποτέλεσμα να ανεβαίνει αυτόματα στο λογαριασμό σας στο Google Photos. Για τη συγκεκριμένη λειτουργία η Google έδειξε μια σύγκριση με το iPhone 15 Pro Max, με το Pixel 8 Pro να εμφανίζει κατάλληλα μέσω HDR τα χρώματα και τις σκιάσεις έναντι της πρότασης της Apple.  Ακόμα βελτιώσεις θα δούμε και στο Zoom, με το λογισμικό να αναλαμβάνει να βελτιστοποιήσει την εικόνα, ενώ οι κάτοχοι των νέων Pixel θα είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν το νέο Google Assistant ο οποίος θα τροφοδοτείται από το Bard, το AI chatbot της εταιρίας και ανταγωνιστή του ChatGPT, εκτοξεύοντας έτσι τις δυνατότητές του.

CleanShot2023-10-04at18_06.07@2x.jpg.5ba2f2c0a3599bcba828ab328092f9b3.jpg

Στο εσωτερικό η Google επενδύει στους δικούς της επεξεργαστές. Σειρά φέτος έχει το Tensor G3 SoC της εταιρείας, το οποίο φέρνει νεότερους πυρήνες CPU και ταχύτερη GPU. Δεν είναι πάντως σαφές αν η Google αντιμετώπισε τα προβλήματα υπερθέρμανσης των πρώτων Tensors όμως το Exynos modem παραμένει, οπότε οι επιδόσεις δικτύου δεν αναμένεται να φτάσουν σε επιδόσεις όσα smartphones στηρίζονται σε Snapdragon chipset της Qualcomm. 

Google Pixel 8

Σε ότι αφορά το μικρότερο (σε επιδόσεις) Pixel 8, έρχεται με OLED οθόνη 6,2”, η οποία υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Σε σχέση πάντως με τις προηγούμενες χρονιές, οι διαφορές μεταξύ αυτού και του Pro μοντέλου έχουν γίνει πιο έντονες. Για παράδειγμα, πέρα από τις διαστάσεις της οθόνης, το Pixel 8 διαθέτει μια υπερευρυγώνια κάμερα 12MP, στερείται αυτόματης εστίασης στην selfie κάμερα (αν και υποστηρίζει Face Unlock) ενώ η οθόνη έχει μέγιστη φωτεινότητα 2.000 nits. Δεν διαθέτει επίσης τον αισθητήρα θερμοκρασίας του μοντέλου Pro και ορισμένα χαρακτηριστικά λογισμικού, όπως τα στοιχεία ελέγχου της κάμερας Pro, τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών 50MP, το Video Boost και το Night Video. 

CleanShot2023-10-04at18_05.03@2x.jpg.42d51ba8a6380ed1cc4e67c4795dab94.jpg

Τόσο το Pixel 8 όσο και το 8 Pro θα είναι διαθέσιμα σε διάφορες χώρες μέσω του Play Store της Google, κάτι που σημαίνει ότι και φέτος δεν θα το δούμε -επίσημα- στη χώρα μας. Οι δύο συσκευές θα κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλέχς χώρες όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης καθώς και στην Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν. Οι προπαραγγελίες συνοδεύονται από ένα δωρεάν Pixel Watch 2 για το Pixel 8 Pro και τα ακουστικά Pixel Buds Pro για το Pixel 8.

Μία ακόμα τεράστια αλλαγή είναι η υπόσχεση της Google για  7 χρόνια ενημερώσεων ασφάλειας και λειτουργικού συστήματος για όλα τα μοντέλα της σειράς. Εννοείται ότι και τα δύο μοντέλα είναι τα πρώτα που τρέχουν την τελική έκδοση του Android 14. 

Σε ότι αφορά την τιμή, το Pro μοντέλο κοστίζει στα Ευρωπαϊκά Google Play Store από 1099€ για το μοντέλο των 128GB, μια αυξημένη τιμή περίπου κατά 200€ σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα το Pixel 8 θα κοστίζει από 799€ για το μοντέλο των 128GB και εδώ, φτάνοντας τα 859€ για τα 256GB. 

  • Like 3
  • Thanks 2