Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, o Executive Chairman της Google, Eric Schmidt ανέβηκε στην εξέδρα, κοίταξε τo κατάμεστo Auditorium 1 στο Hall 5 της MWC 2012 στη Βαρκελώνη και καλωσόρισε τους περισσότερους από 500 θεατές που περίμεναν ανυπόμονοι. Το insomnia.gr ήταν εκεί και ό,τι ακολουθεί είναι τα κυριότερα σημεία μιας ενδιαφέρουσας ομιλίας.

 

Πριν αρχίσει, ο Schmidt κάλεσε στη σκηνή τον Hugo Barra για να παρουσιάσει τον Chrome beta για Android (περισσότερα εδώ) και στη συνέχεια προχώρησε στο κύριο μέρος που όλοι περιμέναμε.

 

Στην ομιλία του, διαπίστωσε το βαθύ 'ψηφιακό χάσμα' που υφίσταται αυτή τη στιγμή, καθώς, από τα 7 περίπου δισεκατομμύρια του πλανήτη, μόλις τα 2 δισεκατομμύρια έχουν πρόσβαση στο Internet ενώ τα υπόλοιπα 5 δισεκατομμύρια ζουν σε ένα 'ψηφιακό σκοτάδι'. Η πρόσβαση στο Internet, ως μορφή πληροφόρησης αλλά και ελευθερίας του λόγου, είναι πλέον ένα ζωτικό αγαθό και σκοπός της Google είναι να ενώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν εκτός της παγκόσμιας ψηφιακής κοινότητας.

 

IMG_1432.JPG

 

post-39041-0-56711500-1330513890_thumb.jpgpost-39041-0-61574800-1330513891_thumb.jpgpost-39041-0-62043900-1330513892_thumb.jpg

 

Χώρισε την παγκόσμια κοινότητα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τους ultra connected, οι οποίοι είναι στην πρωτοπορία των εξελίξεων, και τα όρια των οποίων είναι μόνο η τεχνολογία και οι ηθικοί φραγμοί που τίθενται από την κάθε κοινωνία σε αυτήν. Τους connected contributors, κυρίως μέλη της μεσαίας τάξης, οι οποίοι συμμετέχουν και απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των online υπηρεσιών και του cloud χωρίς περισσότερη εμβάθυνση. Και την inspired majority των 5 δισεκατομμυρίων, η οποία δεν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.

 

Όπως ανέφερε, μοιράζεται το όραμα άλλων πρωτοπόρων, (ανέφερε, στο σημείο αυτό τον θανόντα Steve Jobs, μέχρι πρόσφατα διευθύνοντα σύμβουλο της Apple), να καταστήσει την τεχνολογία "αόρατη" έτσι ώστε να θεωρείται πλέον το ίδιο δεδομένη με το νερό ή το ηλεκτρικό και προέβλεψε ότι μέχρι το 2020 οι οπτικές ίνες θα συνδέουν τους πάντες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Μίλησε για "διασυνδεδεμένες κοινότητες", κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου δεν είναι απαραίτητο να έχουν σύνδεση όλοι οι κάτοικοι ενός χωριού ή μίας μικρής τοπικής κοινότητας αλλά είναι βασικό να υπάρχει σύνδεση της ίδιας της κοινότητας "τόσο για τη χαρά όσο και για την τραγωδία" όπως είπε.

 

Μερικά άλλα γρήγορα σημεία τα οποία προέκυψαν κυρίως από ερωτήσεις του κοινού:

 

  • Ανέφερε ότι πλέον οι ενεργοποιήσεις Android έχουν φτάσει τις 850.000 ημερησίως ενώ το σύνολό τους αγγίζει πλέον τα 300 εκατομμύρια, αριθμός που διπλασιάστηκε τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ αστειεύτηκε "σε λίγο θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε ανθρώπους".
  • Δεν έδειξε να ανησυχεί για τα διάφορα παρακλάδια (forks) του Android, τα οποία χαρακτήρισε φυσικό επακόλουθο του ανοιχτού λογισμικού και "κάρφωσε" τους ανταγωνιστές λέγοντας "εμείς δεν θα μηνύσουμε κανέναν".
  • Έκανε γρήγορη αναφορά σε μια, άγνωστη μέχρι σήμερα, προσπάθεια της Google για πληρωμές Peer 2 Peer, η οποία "σκόνταψε" στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κάθε κράτους για ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
  • Διαφώνησε σε πρόταση να περάσει ο "έλεγχος" του Internet σε κάποιο διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΗΕ ή έστω ο ITU. "Αφού δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί να το φτιάξουμε;", αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και πήρε σαφή θέση ενάντια στην βαλκανοποίηση του Internet.
  • Υπολόγισε ότι τα 2/3 των χρηστών κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν ακόμη feature phones και απέκλεισε τη διάθεση του Android για τα τηλέφωνα, λέγοντας χαρακτηριστικά "κάθε χρόνο η τιμή των smartphones πέφτει" κι ως εκ τούτου η σύγκλιση featurephone και smartphone δεν θα αργήσει.
  • Είπε ότι 25 χώρες αποκλείουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ιρανού δημοσιογράφου για την αδυναμία πρόσβασης στον Chrome στη χώρα του, δικαιολογήθηκε ότι υπάρχει αυστηρή νομοθεσία των ΗΠΑ για εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων σε συγκεκριμένες χώρες.
  • Διαβεβαίωσε ότι το "μονοπώλιο" της Google δεν είναι επικίνδυνο καθώς η εταιρεία είναι υπέρ της δημοκρατίας, της πληροφορίας και της πληροφόρησης και υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας, όπως είπε.

 

Εν κατακλείδι, υπερασπίστηκε τις διαφημίσεις, λέγοντας ότι είναι περίπου το 99% των εσόδων της εταιρείας και ότι θεωρεί τη διαφήμιση στις φορητές συσκευές ιδιαίτερα σημαντική και προσοδοφόρα για τον διαφημιζόμενο (και, κατ'επέκταση, για τον διαφημιστή) καθώς μπορεί και είναι ιδιαίτερα στοχευμένη και υποσχέθηκε ότι αυτή θα αυξηθεί στο μέλλον.