Η Google παρουσίασε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) της θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού κ.ά.

Ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν ένα εργαλείο βαθιάς εκμάθησης που μπορεί να ανιχνεύσει μεταστατικό (σε προχωρημένο στάδιο) καρκίνο του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους παθολογοανατόμους κατά την εξέταση διαφανειών. 

Αν και υπάρχει μεγάλη πρόοδος στη διάγνωση και στη θεραπεία πρωτοπαθών κακοήθων όγκων, το πρόβλημα της έγκαιρης αναγνώρισης των μεταστατικών όγκων, και βεβαίως της αποτελεσματικής, ριζικής θεραπείας του καρκίνου, παραμένει ανεπίλυτο. Βλέπετε, έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία ή όχι μεταστατικών όγκων παίζει καθοριστικό ρόλο στο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας. Ακριβώς για αυτό το λόγο , οι επιστήμονες και οι ιατροί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στο πρόβλημα των μεταστατικών κακοηθών όγκων.

Η ομάδα εκπαίδευσε τον αλγόριθμό της (Lymph Node Assistant ή LYNA) για να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά των όγκων χρησιμοποιώντας δύο ομάδες παθολογικών διαφανειών, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να εντοπίζει μεταστάσεις σε μια ευρεία ποικιλία συνθηκών. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα ΑΙ που θα μπορούσε να εντοπίσει διαφορές μεταξύ των διαφανειών (slides) που δείχνουν μεταστατικό καρκίνο και εκείνων που δεν δείχνουν στο 99% των περιπτώσεων, ακόμη και όταν πρόκειται για εξαιρετικά μικρές μεταστάσεις, που οι άνθρωποι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν ή να αναγνωρίσουν (το «ανθρώπινο ποσοστό» είναι περίπου 62%). Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία σε δείγμα 102 ασθενών με καρκίνο του μαστού, σε δύο κέντρα υγείας της Βοστώνης, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς επηρεάστηκε από αποτυχίες στην «διαδικασία φροντίδας ή θεραπείας», δηλαδή από ανεπαρκείς φυσικές εξετάσεις ή από ελλιπείς διαγνωστικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα τη μετάσταση του καρκίνου.

Το σύστημα της Google, περιγράφεται σε μία έκθεση της εταιρείας ως «Artificial Intelligence-Based Breast Cancer Nodal Metastasis Detection» και πρόσφατα δημοσιεύτηκε από το Αμερικάνικο Περιοδικό Χειρουργικής Παθολογίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη LYNA ήταν περισσότερο αποτελεσματική όταν λειτουργούσε συνοδευτικά - οι παθολόγοι που πραγματοποιούσαν προσομοιωμένες διαγνώσεις διαπίστωσαν ότι η τεχνολογία βαθιάς εκμάθησης διευκόλυνε την εργασία τους. Έτσι, όχι μόνο βοηθούσε να μειωθεί ο ρυθμός των μικρο-μεταστάσεων που δεν γίνονταν αντιληπτές αλλά μείωνε στο μισό και τον χρόνο επιθεώρησης κάθε διαφάνειας.

Βεβαίως, η συγκεκριμένη προσέγγιση, δεν θα ήταν και τόσο αποτελεσματική στην πραγματική ζωή, με την έννοια ότι εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο όπου δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. Επιπλέον δεν έχει ακόμα αποδειχτεί σε κλινικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μετάσταση είναι ένας κοινός παράγοντας στις περισσότερες μορφές καρκίνου. Δεν χρειάζονται να γίνουν και πολλές μετατροπές για να προσαρμοστεί το σύστημα ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύει και άλλους όγκους. Αν και όταν θα είναι έτοιμο για πρακτική χρήση πάντως, θα μπορούσε να βοηθήσει στον να πραγματοποιούνται εξαιρετικά αξιόπιστες διαγνώσεις απελευθερώνοντας τους γιατρούς να επικεντρωθούν περισσότερο στη φροντίδα και στη θεραπεία των ασθενών τους.

Engadget