Φαίνεται πως η αμερικανική εταιρία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την ανάπτυξη και κατασκευή ενός custom επεξεργαστή.

Σύμφωνα με αναφορά του Axios, τα Pixel smartphones του επόμενου έτους θα τροφοδοτούνται από νέους επεξεργαστές, σχεδιασμένους από την ίδια τη Google. Αυτό σημαίνει πως θα σταματήσει τη συνεργασία με την Qualcomm όπου έως και σημερα παρέχει τους επεξεργαστές για τα τηλέφωνά της.

Όπως αναφέρει πηγή που παρακολουθεί τις κινήσεις της Google από κοντά, το νέο chip έχει το κωδικό όνομα Whitechapel και σχεδιάζεται σε συνεργασία με τη Samsung. Μάλιστα λέγεται πως ο επεξεργαστής θα χρησιμοποιεί την τελευταίας τεχνολογίας αρχιτεκτονική 5nm της νοτιοκορεάτικης εταιρίας.

Η αναφορά του Axios συνεχίζει λέγοντας πως ήδη η Google έχει λάβει τις πρώτες λειτουργικές εκδόσεις του νέου οκταπύρηνου επεξεργαστή. Ένας επεξεργαστής ο οποίος θα ενσωματώνει τεχνολογίες Machine Learning και θα αντικαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η Google στα Pixel smartphones. Επίσης, οι συνολικές επιδόσεις αναμένονται να είναι βελτιωμένες, όπως αναβαθμισμένη θα είναι και η λειτουργία Always-On της έξυπνου βοηθού Google Assistant.

Αν και οι μελλοντικές εκδόσεις του νέου επεξεργαστή θα ενσωματωθούν και στα Chromebooks, προτεραιότητα της Google είναι τα Pixel. Κατασκευάζοντας in-house τον επεξεργαστή, η Google ελπίζει να μειώσει τα κόστη, να βελτιώσει τις επιδόσεις αλλά και να προσθέσει επιπλέον αποκλειστικές δυνατότητες στις δικές της φορητές συσκευές.

Με την Apple να είναι από τους πρώτους κατασκευαστές που σχεδίασε τον δικό της επεξεργαστή για τις φορητές συσκευές της, η Google ήδη έχει απέναντί της ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Μάλιστα, προέβη σε προσλήψεις, μεταξύ των οποίων και ειδικούς σε θέματα επεξεργαστών από την Apple, ούτως ώστε οι προσπάθειες του σήμερα να αντικατοπτριστούν σε επιτυχίες αύριο.

Mac Rumors