Μια εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη της Ε3, η Google προχώρησε στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών γύρω από το λανσάρισμα της υπηρεσίας Stadia, σηματοδοτώντας και την είσοδο του τεχνολογικού κολοσσού στο χώρο του gaming.

Η υπηρεσία θα λανσαριστεί επίσημα μέσα στο Νοέμβριο και σε 14 χώρες, ανάμεσα στις οποίες δυστυχώς δεν βρίσκεται η Ελλάδα. Αυτές είναι οι Η.Π.Α, Αγγλία, Βέλγιο, Φινλανδία, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ιρλανδία. 

image.png.362442130a84ba3e40371de145a99af0.png

Όπως αναμενόταν, το Stadia θα στηρίζεται σε ένα συνδρομητικό πακέτο με την ονομασία Stadia Pro, και το οποίο με κόστος €9.99/$9,99, θα δίνει πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών τα οποία θα μπορεί να παίξει άμεσα ο gamer μέσω streaming. Αυτό θα γίνεται εφικτό μέσω του Chrome browser και της streaming τεχνολογίας, στις πλατφόρμες που έχει παρουσία μέχρι στιγμής ο browser της Google, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κατεβάσει οτιδήποτε, αλλά ούτε να προχωρήσει σε κάποια εγκατάσταση. Η υπηρεσία αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε τηλεοράσεις μέσω του Chromecast Ultra περιφερειακού, σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές PC/Mac/Linux μέσω του Chrome browser αλλά και σε tablets και smartphones. Ειδικότερα για τα smartphones, αρχικά θα υποστηρίζονται μόνο τα Pixel 3/3a μοντέλα της εταιρείας, και αργότερα θα υποστηριχτούν περισσότερα μοντέλα άλλων κατασκευαστών.

Τα παιχνίδια θα γίνονται stream στην 4Κ ανάλυση, στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο με HDR και 5.1 surround ήχο, με την cloud πλατφόρμα της Google να αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο αναπαραγωγής του παιχνιδιού. Από την πλευρά του ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να έχει ελάχιστη ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης 10mbit (για 720p gaming) καθώς και ένα χειριστήριο, ή ένα συνδυασμό ποντικιού/πληκτρολογίου.

connections.jpg.c4872e567ad00568fcab5f16534df143.jpg

Η Google επιβεβαίωσε ότι στο λανσάρισμα, το Stadia θα διαθέτει περισσότερα από 30 παιχνίδια, μεταξύ των οποίων τα Doom Eternal, Mortal Kombat, Ghost Recon: Breakout, Division 2, Gylt, Overcooked, Baldur's Gate 3, Get Packed,Assassin’s Creed Odyssey, Doom, τη νέα τριλογία Tomb Raider, Final Fantasy XV, Darksiders Genesis και το Metro Exodus. Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι σε ότι αφορά το πακέτο Stadia Pro, οι συνδρομητές δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια που θα υποστηρίζονται, με μερικά από αυτά να πρέπει ο συνδρομητής να τα αγοράσει ξεχωριστά μέσα από την υπηρεσία.

802389347_stadiagames.jpg.dfb8837169170789b2385a69283fb915.jpg

Στις χώρες όπου θα κάνει την εμφάνισή της η υπηρεσία, θα διατεθεί σε λίγες εβδομάδες και το πακέτο Stadia Founder's Edition με κόστος €129/$129. Όσοι προμηθευτούν το συγκεκριμένο πακέτο θα έχουν πρώτοι πρόσβαση στην υπηρεσία, επιλέγοντας το username που θέλουν με μικρότερο κίνδυνο να μη το βρουν διαθέσιμο. Ακόμα στο πακέτο περιλαμβάνεται το Chromecast Ultra που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε τηλεόραση να έχει πρόσβαση στην υπηρεσία, μαζί με 3 μήνες συνδρομής Stadia Pro καθώς και το χειριστήριο που έχει κατασκευάσει η ίδια η Google σε μια ειδική έκδοση. Τέλος όσοι προμηθευτούν το Founder's Edition, θα έχουν πρόσβαση στο παιχνίδι Destiny 2 μαζί με όλα τα expansions που έχουν κυκλοφορήσει γι'αυτό.

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Stadia ακόμα και αν δεν επιλέξουν το συνδρομητικό πακέτο, αγοράζοντας απλά τα παιχνίδια που τους ενδιαφέρουν μέσα από την υπηρεσία και χρησιμοποιώντας το Stadia Base, τη δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας που θα λανσαριστεί τον επόμενο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, το streaming θα περιορίζεται στην Full HD ανάλυση και πάντα στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο.

  • Like 3