Με το σημερινό τοπίο στο gaming να έχει διαμορφωθεί, όπως έχει διαμορφωθεί και λαμβάνοντας υπόψη πόσες προσπάθειες έχουν αποτύχει ή έχουν γνωρίσει περιορισμένη επιτυχία στο παρελθόν, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η Google θα είχε εύκολο έργο μπροστά της με το λανσάρισμα της νέας της υπηρεσίας cloud gaming, Stadia.

Οι πρώτοι χρήστες παραπονέθηκαν για περιορισμένες επιλογές παιχνιδιών, για χαμηλής ποιότητας γραφικά, για χαρακτηριστικά που απουσίαζαν αλλά και για «υστέρηση» (lag) όταν έπαιζαν. Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα έχουν ήδη διευθετηθεί από την εταιρεία, ωστόσο οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα της (αριθμός χωρών, συσκευές που υποστηρίζονται) δεν διευκολύνουν το έργο της Google και έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην μέχρι τώρα εμπορική της πορεία.

Λίγο πριν το λανσάρισμα του PlayStation 5, η Google ανακοίνωσε υποστήριξη –τουλάχιστον σε πειραματικό στάδιο- για περισσότερες συσκευές, οπότε αν μπορείτε να κατεβάσετε το Stadia app στο κινητό σας (και δεν υπάρχει άλλος περιορισμός) θα μπορείτε να ξεκινήσετε να παίζετε χρησιμοποιώντας την υπηρεσία.

1Stadia.jpg.8b31ab06ec4ca8a80c9471262cbec82f.jpg

Μόλις κατεβάσετε το app και το τρέξετε, στο tab «Experiments» στις ρυθμίσεις θα μπορείτε να δείτε την επιλογή «Play on this device». Η εταιρεία δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες συσκευές και επομένως δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς υποστηρίζονται από την υπηρεσία cloud gaming. Στην υπηρεσία Stadia προστέθηκε υποστήριξη πάντως για οκτώ ακόμη συσκευές OnePlus (υποστηρίζονται μοντέλα από το OnePlus 5 μέχρι και το 8 Pro).

Τα συμβατά –επισήμως- κινητά είναι:

  • Pixel 2, 2XL, 3, 3XL, 3a, 3a XL, 4, 4XL
  • Samsung S8, S8+, S8 Active, Note 8
  • Samsung S9, S9+, Note 9
  • Samsung S10, S10+, Note 10, Note 10+
  • Samsung S20, S20+, S20 Ultra
  • OnePlus 5, 6, 7, 7 Pro, 7 Pro 5G, 8, 8 Pro
  • OnePlus 5T, 6T, 7T, 7T Pro, 7T Pro 5G
  • Asus ROG Phone, ROG Phone II
  • Razer Phone, Razer Phone II

Ένα ακόμη ωραίο χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι παίζουν παιχνίδια μέσω της υπηρεσίας μπορούν να χρησιμοποιούν τα on-screen controls που επιτρέπουν το gaming χωρίς κάποιο χειριστήριο. Το νέο χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο με την ενεργοποίηση της επιλογής «Touch Gamepad» από το μενού των ρυθμίσεων. Η Google ανακοίνωσε την διάθεση ενός ακόμη νέου χαρακτηριστικού: της δυνατότητας ανεξάρτητης ρύθμισης/ ελέγχου της ανάλυσης, που επιτρέπει στον χρήση να ορίσει την ανάλυση χειροκίνητα σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί την υπηρεσία.

2Stadia.jpg.00eb593e888335f50960a297b65a1d97.jpg

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για την ώρα μόνο σε 14 χώρες, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο, στον Καναδά, στη Δανία, στην Φινλανδία, στην Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Νορβηγία, στην Ισπανία και στην Σουηδία. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επεκτείνει την διαθεσιμότητα της υπηρεσίας Stadia σε περισσότερες συσκευές και χώρες το ταχύτερο δυνατό. 

  • Thanks 1