Η αμερικάνικη εταιρεία θα κάνει μία τεράστια αλλαγή αφού έως το τέλος του 2021 θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) σε 150 εκατομμύρια χρήστες.

Η Google αποκάλυψε τα πλάνα της να βοηθήσει εκατομμύρια χρήστες της παγκοσμίως να κάνουν ασφαλέστερους τους λογαριασμούς τους αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) για επιπλέον 150 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως έως το τέλος του χρόνου.

Αν και η Google έχει ήδη αρχίσει να ενεργοποιεί τον έλεγχο 2FA στους νεότερους χρήστες, έως το τέλος του 2021 η εταιρεία θα ενεργοποιήσει το 2FA σε επιπλέον 150 εκατομμύρια Google χρήστες και θα απαιτήσει από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια YouTubers να τον ενεργοποιήσουν.

Το να διατηρεί κάποιος όλους τους online λογαριασμούς του και τους κωδικούς πρόσβασης ασφαλείς μπορεί να γίνει δύσκολο εάν ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί κάποιον password manager. Η Google αναφέρει ότι ελέγχει την ασφάλεια σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο κωδικούς ημερησίως για να προστατέψει τους λογαριασμούς από κακόβουλους χρήστες. Ένας από τους τρόπους που το κάνει αυτό είναι μέσω του password manager που είναι ενσωματωμένος στον Chrome, στο Android αλλά και στο Google app.

Σημαντικό επίσης και το γεγονός ότι ο password manager της Google δεν διατηρεί μόνο ασφαλείς τους κωδικούς αλλά διαθέτει και έναν password generator που κάνει εύκολη τη δημιουργία δύσκολων και μοναδικών κωδικών σε όλες τις συσκευές του χρήστη.

Καθώς ο password manager της Google προσφέρει βελτιωμένη προστασία στις Android συσκευές, οι χρήστες iPhone μπορούν να επιλέξουν τον Chrome ούτως ώστε οι κωδικοί τους να συμπληρώνονται αυτόματα στις διάφορες εφαρμογές εντός του iOS. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει μία ενημέρωση η οποία θα επιτρέψει στους χρήστες iPhone να εκμεταλλευτούν τον password generator του Chrome σε οποιαδήποτε iOS εφαρμογή με παρόμοιο τρόπο δηλαδή όπως λειτουργεί και το Autofill στο Android.

Αν και η χρήση δύσκολων και μοναδικών κωδικών μπορεί να προστατέψει τους online λογαριασμούς των χρηστών, το να έχει κάποιος ένα επιπλέον βήμα ελέγχου ταυτότητας μειώνει δραματικά επιθέσεις από κακόβουλους χρήστες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Για αρκετά χρόνια, η Google δραστηριοποιούνταν και βελτίωνε το 2SV (two-step verification) το οποίο είναι παρόμοιο με το 2FA.

Η Google γνωρίζει ότι οι σημερινές επιλογές ελέγχου ταυτότητας 2FA δεν είναι κατάλληλες για όλους, γι’ αυτό και εργάζεται σε άλλες τεχνολογίες ούτως ώστε να παρέχει μια βολική, ασφαλή εμπειρία ελέγχου ταυτότητας και να μειώσει την εξάρτηση από κωδικούς πρόσβασης μακροπρόθεσμα.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή ενεργοποιεί αυτόματα τον έλεγχο ταυτότητας 2FA σε όσους τηρούνται οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης για να κάνει τη μετάβαση απρόσκοπτη. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Security Checkup της Google ούτως ώστε να ελέγξουν αν ο λογαριασμός τους έχει ήδη τις σωστές ρυθμίσεις.

  • Like 2