Η επερχόμενη πέμπτη έκδοση της HTML, φέρνει αρκετά νέα χαρακτηριστικά που θα αλλάξουν τελείως την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για τις web εφαρμογές. Η Google από χθες φρόντισε να μας δώσει μια αρκετά καλή εικόνα παρουσιάζοντας το Google Wave που ήδη έχει δημιουργήσει αίσθηση. Πίσω από τη νέα υπηρεσία βρίσκεται η ομάδα ανάπτυξης του Google Maps που δηλώνει ότι πρωταρχικός σκοπός της είναι να επανασχεδιάσει το email στη σύγχρονη εποχή και απ'ότι φαίνεται βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

 

Το Wave θα τρέχει στους browsers αλλά και σε smartphones (android, iPhone) και βασικά είναι ένα ανοιχτό σύστημα επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο ή αλλιώς μια μίξη instant messaging (msn,gtalk), email, wiki,irc που κάνει πολύ πιο χρηστική και αποδοτική την επικοινωνία/εργασία μεταξύ των χρηστών.

 

Συγκεκριμένα ξεκινώντας ένα wave, μπορείτε να προσκαλέσετε κάποιο φίλο/φίλη για συζήτηση. Η εμφάνιση των μηνυμάτων και των δύο γίνεται σε πραγματικό χρόνο παρουσιάζοντας κάθε χαρακτήρα που γράφει ο συνομιλητής σας τη στιγμή που το γράφει χωρίς να περιμένετε να εμφανιστεί το μήνυμα μόλις τελειώσει την εγγραφή του και πατήσει enter. 'Ολα τα waves αποθηκεύονται στο cloud και είναι προσβάσιμα από παντού ενώ μπορείτε να τα μοιραστείτε με άλλους χρήστες.

 

post-331-129063007752_thumb.jpg post-331-129063007745_thumb.jpg

 

Στη συζήτηση μπορούν να προστεθούν και άλλοι χρήστες οποιαδήποτε στιγμή ακόμα και διαφορετική ημέρα. Αυτοί οι χρήστες θα μπορέσουν να δουν την εξέλιξη του διαλόγου μέσα από την λειτουργία playback η οποία αναλαμβάνει να τη δείξει υπό μορφή video. Φυσικά μπορείτε να στείλετε προσωπικό μήνυμα σε οποιοδήποτε συμμετέχει στη συζήτηση χωρίς αυτό να εμφανιστεί στους υπολοίπους

 

Η αποστολή φωτογραφιών γίνεται απλά με ένα drag n drop από το φάκελο που βρίσκονται στον υπολογιστή ενώ πολύ γρήγορα γίνεται η προβολή των thumbnails τους στον παραλήπτη που παίρνει άμεσα μια πρώτη γεύση.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα να προσθέσετε το wave σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα με τον πιο εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα η προσθήκη ενός wave σε blog της υπηρεσίας blogspot γίνεται απλά με τη προσθήκη ενός bot στη λίστα των συνομιλητών σας. Έτσι γίνεται πολύ πιο διαδραστική η συμμετοχή των επισκεπτών ενός blog και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, κάνει τις flame συζητήσεις πιο ζωντανές.

 

post-331-129063007688_thumb.jpg

 

Ακόμα ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η προσθήκη περιεχομένου σε υπάρχοντα μηνύματα τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν από τον καθένα φτάνει να έχουν δωθεί τα αντίστοιχα δικαιώματα. Κάθε αλλαγή τονίζεται με διαφορετικό χρώμα έτσι ώστε να είναι ορατές οι αλλαγές που έγιναν στο κείμενο από τον κάθε συμμετέχοντα, όπως γίνεται ακριβώς και με τις wiki ιστοσελίδες.

 

Πολύ εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση ενός νέου συστήματος αυτόματης διόρθωσης ορθογραφίας το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Wave και μπορεί να εντοπίσει την σωστή έννοια της λέξης στη πρόταση και να τη διορθώσει άμεσα (πχ τη πρόταση "Icland is an icland", το σύστημα τη διόρθωσε σε "Iceland is an island").

 

post-331-12906300776_thumb.jpg

 

Θαυμασμό δημιούργησε στο ακροατήριο η δυνατότητα μετάφρασης μιας συνομιλίας με το κάθε συνομιλητή να γράφει στη δική του γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά) και το σύστημα να αναλαμβάνει να μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο. Όπως αναφέρθηκε, θα υποστηρίζονται 40 γλώσσες ενώ γίνεται χρήση της υπηρεσίας Google Translate.

 

Η ύπαρξη extensions είναι σημαντικό στοιχείο στο Wave και εμπλουτίζει τις δυνατότητες του. Για παράδειγμα το twitter extension κάνει δυνατή την ενημέρωση του λογαριασμού που διατηρείται στο Twitter μέσα από το wave και το αντίστροφο. Παράλληλα όλα τα gadgets της υπηρεσίας iGoogle είναι συμβατά και αναμένεται να δούμε πολλά παιχνίδια στα οποία θα συμμετέχουν πολλοί χρήστες όπως ακριβώς στο facebook.

 

post-331-129063007737_thumb.jpg

 

H Google πιστεύει πολύ στο Wave και προχωρά σε μια αναμενόμενη κίνηση να το εντάξει στη κατηγορία του ανοιχτού λογισμικού ενώ δηλώνει ότι "θέλει το σύστημα να είναι τόσο ανοιχτό όσο το email και να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους, ακόμα και ανταγωνιστές της εταιρείας". Το Wave βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο ανάπτυξης κάτι που ήταν εμφανές στη παρουσίαση όπου δημιουργήθηκαν μερικά προβλήματα ενώ η επίσημη κυκλοφορία του αναμένεται προς το τέλος του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση μια ματιά στο παρακάτω βίντεο επιβάλλεται.

 

 

Link.png Site: Google Wave