Κατά την εκκίνηση ενός της λειτουργίας Incognito στο Chrome, οι χρήστες βλέπουν μια συγκεκριμένη ειδοποίηση.

Αυτή η ειδοποίηση τους ενημερώνει ότι ενώ η δραστηριότητά τους θα παραμείνει κρυφή από άλλους χρήστες της συσκευής, τα downloads, οι σελιδοδείκτες και τα στοιχεία της λίστας ανάγνωσης θα διατηρηθούν. Πρόσφατα, η Google αναθεώρησε αυτή την αποποίηση ευθύνης στη δοκιμαστική έκδοση Canary του Chrome. Η τροποποίηση αυτή έρχεται μετά τη συμφωνία της Google να διευθετήσει μια αγωγή ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που την κατηγορούσε για παρακολούθηση των χρηστών που χρησιμοποιούσαν το Incognito mode. Όπως εντοπίστηκε αρχικά από το MSPowerUser, η Google προσάρμοσε την αποποίηση ευθυνών στη δοκιμαστική έκδοση (Canary) για να συμπεριλάβει μια δήλωση που διευκρινίζει ότι η λειτουργία Incognito δεν αλλάζει τις πρακτικές συλλογής δεδομένων των ιστότοπων που επισκέπτονται οι χρήστες.

Η ενημερωμένη δήλωση αποποίησης ευθυνών αναφέρει: "Άλλοι που χρησιμοποιούν αυτή τη συσκευή δεν θα βλέπουν τη δραστηριότητά σας, ώστε να μπορείτε να περιηγείστε πιο ιδιωτικά. Αυτό δεν θα αλλάξει τον τρόπο συλλογής δεδομένων από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβανομένης της Google. Οι λήψεις, οι σελιδοδείκτες και τα στοιχεία της λίστας ανάγνωσης θα αποθηκεύονται". Η ίδια διατύπωση εντοπίζεται πλέον στην έκδοση Canary του Chrome για Android, Windows αλλά και στην έκδοση για Mac του δημοφιλούς browser.

image.png.8bbdd4958f77de94414916362afc077a.png

Το 2020, η Google έγινε στόχος μήνυσης που ισχυριζόταν ότι παρακολουθούσε τις δραστηριότητες των χρηστών ακόμη και όταν χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία Incognito. Οι ενάγοντες υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι η Google χρησιμοποιούσε διάφορα εργαλεία, όπως το προϊόν Analytics, τις εφαρμογές και τα πρόσθετα του προγράμματος περιήγησης, για να παρακολουθεί τους χρήστες. 

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι με την παρακολούθηση των χρηστών στη λειτουργία Incognito, η Google καλλιεργούσε στους χρήστες την ψευδή εντύπωση ότι είχαν τον έλεγχο των πληροφοριών που επέλεγαν να μοιραστούν. Ένας εκπρόσωπος της Google διευκρίνισε τότε ότι η λειτουργία Incognito μπορούσε μόνο να αποκρύψει τη δραστηριότητα ενός χρήστη στη συσκευή που χρησιμοποιούσε, αλλά δεν εμπόδιζε τη συλλογή των πληροφοριών του. Αυτό το σημείο δεν κοινοποιείται ρητά στην τρέχουσα δήλωση αποποίησης ευθυνών για τη δημόσια έκδοση του Chrome, κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

  • Sad 1