Αξιοποίησε πλήρως την τελευταία χρονιά εφαρμογής ενός άκρως αμφιλεγόμενου φορολογικού "παραθύρου"

Σύμφωνα με πρόσφατα κατατεθειμένους ισολογισμούς, κέρδη άνω των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων διακινήθηκαν μέσω θυγατρικής της Google η οποία ήταν εγγεγραμμένη στα μητρώα επιχειρήσεων της Ιρλανδίας το 2019. Τα ποσά αυτά ήταν τριπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Η εταιρία, με την επωνυμία Google Ireland Holdings Unlimited Company, μπορεί μεν να είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα επιχειρήσεων της Ιρλανδίας, όμως η φορολογική έδρα της την περίοδο εκείνη βρισκόταν στις Βερμούδες.

Από τους ισολογισμούς προκύπτει πως, ακριβώς επειδή η φορολογική έδρα της εταιρίας βρισκόταν στις Βερμούδες, δεν υπήρχε η παραμικρή υποχρέωση καταβολής φόρου, καθώς ο εταιρικός συντελεστής στη συγκεκριμένη χώρα της Καραϊβικής είναι 0%.

Αυτό ήταν και το τελευταίο οικονομικό έτος κατά το οποίο η εταιρία εκμεταλλεύτηκε τη συγκεκριμένη φορολογική διάταξη, καθώς στη συνέχεια προχώρησε σε αναδιάρθρωση της φορολογικής δομής της. Η εταιρία, η οποία δεν απασχολεί εργαζομένους, υπάγεται  φορολογικά στη νομοθεσία της Ιρλανδίας από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τις αλλαγές που πραγματοποίησε στο πλαίσιο λειτουργίας της.

Το 2014 η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο φορολογικό παραθυράκι θα τερματιζόταν σταδιακά, με τις εταιρίες που το αξιοποιούσαν ήδη να έχουν τη δυνατότητα να διατηρηθούν σε αυτό το πλαίσιο μέχρι και το περασμένο έτος.

"Το Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ και τις μεταβολές στη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας, απλοποιήσαμε τις εταιρικές δομές μας και αρχίσαμε να προχωρούμε στην παραχώρηση αδειών για χρήση της πνευματικής μας ιδιοκτησίας από τις ΗΠΑ, όχι τις Βερμούδες", ανέφερε εκπρόσωπος της Google.

"Οι ισολογισμοί που κατατέθηκαν σήμερα καλύπτουν το οικονομικό έτος 2019, πριν προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές".

"Συμπεριλαμβανομένων όλων των ετησίων και εφάπαξ φορολογικών εισφορών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, ο φορολογικός συντελεστής μας σε παγκόσμια κλίμακα πρακτικά υπερβαίνει το 20%, με ποσοστό άνω του 80% αυτών των φόρων να οφείλονται στις ΗΠΑ".

Οι ισολογισμοί δείχνουν πως η Google Ireland Holdings Unlimited Company είναι θυγατρική της Google APAC Technology Pte. Ltd, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Μητρική εταιρία αυτής είναι η Alphabet Inc.

Μέχρι το Νοέμβριο του 2019 οι δραστηριότητες της εταιρίας αφορούσαν την κατοχή μετοχών άλλων εταιριών, τη διαχείριση χαρτοφυλακίων, τις επενδύσεις σε μετοχές και την παραχώρηση αδειών χρήσης πνευματικής περιουσίας, με τα κέρδη να προκύπτουν από την εκχώρηση αδειών σε θυγατρική εταιρία.

Όμως, τον ίδιο μήνα, η εταιρία διένειμε δικαιώματα από την παραχώρηση τέτοιων αδειών, καθώς και άλλα άυλα περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια, προς τη μητρική της εταιρία, συνολικής αξίας 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η εταιρία διένειμε επίσης τον κύριο όγκο των επενδύσεών της σε χρεόγραφα και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συνολικού ύψους 29,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη διάρκεια του χρόνου είχε εγκρίνει και καταβάλει, εκτός των άλλων, μερίσματα ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μητρική της εταιρία, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονταν στα 22,9 δισεκατομμύρια.

Συνολικά, η Google Ireland Holdings Unlimited κατέβαλε μερίσματα και άλλα ποσά ύψους 75,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2019, καταγράφοντας αύξηση που υπερέβαινε τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από τα τέλη του 2019 και μετά η κύρια δραστηριότητα της εταιρίας περιορίζεται στη διατήρηση μετοχών άλλων εταιριών.

Στη διάρκεια του 2019, τα έσοδα της εταιρίας αυξήθηκαν στα 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονταν στα 25,7 δισεκατομμύρια, εξέλιξη η οποία οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων των θυγατρικών της, αποτέλεσμα της καταβολής μεγαλύτερων ποσών για τη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η εταιρία κατέγραψε κέρδη προ φόρων της τάξης των 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όταν είχε κέρδη 15,5 δισεκατομμυρίων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν κλήθηκε να καταβάλει φόρο, καθώς η φορολογική της έδρα βρισκόταν στις Βερμούδες.

Η Google Ireland Holdings Unlimited δεν είναι η βασική εταιρία μέσω της οποίας η Google συντονίζει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ιρλανδία. 

Το 2019, τελευταίο οικονομικό έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί, η εταιρία αυτή ήταν η Google Ireland, η οποία κατέβαλε φόρους ύψους 263 εκατομμυρίων στην Ιρλανδία.

 

  • Like 1