Η Google θα κυκλοφορήσει νέα εργαλεία αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη τον επόμενο μήνα, με ακόμη περισσότερες δυνατότητες να έρχονται το φθινόπωρο, αναφέρει η εφημερίδα The New York Times.

Αν και το δημοσίευμα δεν κάνει λόγο για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων, ένα ασφαλές στοίχημα είναι ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Google I/O 2023, το σημαντικότερο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαίου.

Τα νέα χαρακτηριστικά θα είναι διαθέσιμα αποκλειστικά στις ΗΠΑ και θα κυκλοφορήσουν αρχικά σε ένα εκατομμύριο χρήστες κατ' ανώτατο όριο, αναφέρει η NYT. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα προσφέρουν τα εργαλεία τα οποία έχουν την κωδική ονομασία Magi, αλλά πιθανότατα θα βασίζονται στο AI chatbot της Google, το Bard που για την ώρα δοκιμάζεται μόνο στις ΗΠΑ και από επιλεγμένους χρήστες.

Τα σχέδια αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Google να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστούν νέα συστήματα όπως το chatbot Bing της Microsoft και το ChatGPT της OpenAI. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα chatbots θα μπορούσαν μια μέρα να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως αυτή της Google, παρά τις αδυναμίες τους.

Σύμφωνα με τους NYT, η θέση της Google απειλείται τόσο πολύ που η Samsung εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τη Google με τη Bing ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα smartphone και τα tablet της. Η συμφωνία αυτή αξίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα για τη Google (η εταιρεία έχει μια παρόμοια συμφωνία με την Apple αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αν και δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά εξετάζει η Samsung την αλλαγή. Οι συσκευές της Samsung μπορεί να αποτελούν μέρος των κινήσεων της Microsoft επέκτασης του νέου Bing, όμως μπορεί επίσης απλώς να εκμεταλλεύεται τη στιγμή αδυναμίας της Google.

Εκτός από τα νέα χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται ως project Magi, η Google σχεδιάζει επίσης μια πιο ριζική αναδόμηση της μηχανής αναζήτησης της. Ωστόσο, οι Times αναφέρουν ότι "δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κυκλοφορήσει τη νέα τεχνολογία αναζήτησης".

Η Google φέρεται επίσης να αναπτύσσει μια σειρά από άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως μια AI γεννήτρια εικόνων που ονομάζεται GIFI, ένα σύστημα εκμάθησης γλωσσών που ονομάζεται Tivoli Tutor και μια λειτουργία που ονομάζεται Searchalong και θα ενσωματώνει ένα chatbot στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google για να απαντά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την τρέχουσα ιστοσελίδα. Κάτι τέτοιο είναι παρόμοιο με την πλευρική μπάρα Bing AI της Microsoft για τον Edge browser.

  • Like 1