Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς η Google κατηγορούταν ότι παρακολουθούσε χρήστες χωρίς καμία προηγούμενη συναίνεση. 

Οι όροι του εξωδικαστικού συμβιβασμού κατατέθηκαν τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, καθώς θα χρειαστεί να λάβουν την έγκριση της Υβόν Γκονζάλεζ Ρότζερς, που επρόκειτο να εκδικάσει την υπόθεση.

Δικηγόροι των εναγόντων ανέφεραν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτιμάται σε ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να αγγίξει τα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Google δεν πρόκειται να καταβάλει αποζημίωση σε αυτό το στάδιο, όμως οι εμπλεκόμενοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ατομικά αγωγές, διεκδικώντας αποζημίωση.

Η διαδικασία της ομαδικής αγωγής ξεκίνησε το 2020, καλύπτοντας τις περιπτώσεις εκατομμυρίων χρηστών της Google που χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία της ιδιωτικής περιήγησης στο διαδίκτυο, από την 1η Ιουνίου του 2016.

Χρήστες κατήγγειλαν ότι η Alphabet, η εταιρία στην οποία ανήκει η Google, χρησιμοποίησε το Google Analytics, cookies και εφαρμογές κατά τρόπο αθέμιτο, με στόχο να παρακολουθεί τους χρήστες που ρύθμιζαν το πρόγραμμα της ίδιας της Google για την περιήγηση στο διαδίκτυο στη λειτουργία "incognito" και αντίστοιχα τις εφαρμογές άλλων εταιριών στη λειτουργία "private". 

Σύμφωνα με την αγωγή, η τακτική αυτή επέτρεψε στη Google να συγκεντρώσει "ανυπολόγιστο πλήθος πληροφοριών", επιτρέποντας στην εταιρία να γνωρίζει ποιοι είναι οι φίλοι, τα αγαπημένα φαγητά, τα χόμπι, οι αγοραστικές συνήθειες των χρηστών, καθώς και "τα πλέον προσωπικά και ενδεχομένως ευαίσθητα πράγματα" που αναζητούσαν στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η Google θα ενημερώσει τα κείμενα με τα οποία γνωστοποιεί τι είδους πληροφορίες συλλέγει όταν το πρόγραμμα περιήγησης βρίσκεται σε "ιδιωτική" λειτουργία, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει ήδη. Παράλληλα, θα επιτρέψει στους χρήστες που ενεργοποιούν τη λειτουργία "incognito" να μπλοκάρουν τα cookies τρίτων για διάστημα πέντε ετών.

"Το αποτέλεσμα είναι ότι η Google θα συλλέγει λιγότερα δεδομένα από τις ιδιωτικές περιηγήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο και θα βγάζει λιγότερα χρήματα από τα δεδομένα αυτά", αναφέρουν οι δικηγόροι των εναγόντων.

Ο Χοσέ Καστανέδα, εκπρόσωπος της Google, δήλωσε πως η εταιρία ευχαρίστως έκλεισε εξωδικαστικά την υπόθεση, την οποία ανέκαθεν θεωρούσε άνευ αντικειμένου.

"Ουδέποτε συνδυάζουμε τα δεδομένα με τους χρήστες, όταν χρησιμοποιούν τη λειτουργία incognito", ανέφερε ο Καστανέδα. "Ευχαρίστως θα διαγράψουμε παλιά τεχνικά δεδομένα τα οποία ουδέποτε συνδέθηκαν με το οποιοδήποτε άτομο και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν για την όποιας μορφής εξατομικευμένη διαφήμιση".

Ο Ντέιβιντ Μπόιζ, δικηγόρος των εναγόντων, σε δήλωσή του χαρακτήρισε το συμβιβασμό "ιστορικό βήμα για τη διασφάλιση της ειλικρίνειας και της λογοδοσίας από την πλευρά των κυρίαρχων τεχνολογικών εταιριών".

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο είχε επιτευχθεί προκαταρκτικός εξωδικαστικός συμβιβασμός, καθώς η υπόθεση αναμενόταν να οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες στις 5 Φεβρουαρίου του 2024. Τότε, δεν είχαν γνωστοποιηθεί οι όροι του συμβιβασμού. Οι δικηγόροι των εναγόντων σκοπεύουν να διεκδικήσουν στην πορεία από τη Google άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό για έξοδα παραστάσεως.

  • Like 3
  • Confused 2
  • Haha 1