Σε χθεσινά δημοσιεύματα, το YouTube βρίσκονταν αντιμέτωπο με κατηγορίες ότι προκαλεί καθυστέρηση στη φόρτωση βίντεο σε browsers εκτός Chrome όπως το Firefox και το Edge.

Παράλληλα όμως υπάρχουν αναφορές -αν και σε μικρότερη κλίμακα- από χρήστες που χρησιμοποιούν Chrome browser, οι οποίοι παρατηρούν το ίδιο φαινόμενο. Η Google εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, αποδίδοντας την καθυστέρηση στη φόρτωση βίντεο, στους ad blockers, επιβεβαιώνοντας ότι οι χρήστες πρέπει να περιμένουν ένα ελάχιστα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν παρόμοια plugins.

Νωρίτερα, η δήλωση του εκπροσώπου του YouTube στο Android Authority ανέφερε ότι «για να υποστηρίξει η εταιρεία ένα ποικιλόμορφο οικοσύστημα δημιουργών διεθνώς και να επιτρέψουν σε δισεκατομμύρια να έχουν πρόσβαση στο αγαπημένο τους περιεχόμενο στο YouTube, ξεκίνησαν μια προσπάθεια να πείσουν τους θεατές με ενεργοποιημένους ad blockers να επιτρέψουν την εμφάνιση διαφημίσεων ή να δοκιμάσουν το YouTube Premium». Οι χρήστες που έχουν εγκατεστημένους ad blockers μπορεί να βιώσουν υποβαθμισμένη εμπειρία θέασης, ανεξάρτητα από το ποιο browser χρησιμοποιούν».

Η δήλωση της Google σηματοδοτεί ξεκάθαρα την καθυστέρηση ως μια σκόπιμη αλλαγή που στοχεύει τους χρήστες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ad blockers. Η ενέργεια αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον αποκλεισμό των ad blockers στο YouTube, προκειμένου οι χρήστες είτε να βλέπου το YouTube με διαφημίσεις, είτε να προχωρήσουν σε συνδρομή στο YouTube Premium. Κάτι τέτοιο έχει λογική, καθώς το YouTube είναι μια επιχείρηση που επιβιώνει από διαφημίσεις και συνδρομές.

Η δήλωση της Google απορρίπτει επίσης την έννοια ότι η καθυστέρηση στη φόρτωση βίντεο σχετίζεται με τους browsers. Ωστόσο, πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση εξαφανίζεται όταν επιλέγουν τον Chrome browser. 

Υπάρχει πάντως η πιθανότητα η αλλαγή να δοκιμάζεται σε λογαριασμούς που έχουν εντοπιστεί ότι χρησιμοποιούν ad blockers, επιλέγοντας χρήστες που δεν χρησιμοποιούν τον Chrome browser που αναπτύσσει η ίδια η Google. Τελικός στόχος μπορεί να είναι η ευρεία εφαρμογή της αλλαγής σε όλους browsers.