Οι οθόνες OLED φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα εικόνας που προσφέρουν. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο του burn-in είναι κάτι που απασχολεί ακόμα κατασκευαστές και χρήστες καθώς δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Σε συνθήκες εξαντλητικών δοκιμών, το φαινόμενο διαπιστώθηκε ότι εξακολουθεί να υφίσταται ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις που μπορεί να παρατηρηθεί στα νεότερης τεχνολογίας πάνελ. Όπως επισημαίνουν στην ιστοσελίδα Tweaktown, οι τηλεοράσεις και οθόνες 4K τεχνολογίας OLED είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας ή το «responsiveness» ωστόσο από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας, παρουσιάζουν ένα μειονέκτημα: το burn-in. Το burn-in με απλά λόγια είναι στην ουσία η «διατήρηση μίας εικόνας φάντασμα στην οθόνη», κάτι που μπορεί να καταστρέψει την αίσθηση της εμβύθισης (immersion) όταν κάποιος παρακολουθεί μία ταινία ή παίζει κάποιο παιχνίδι.

Αν και ο τίτλος του άρθρου ενδεχομένως να δημιουργεί την εντύπωση ότι το burn-in εξακολουθεί να είναι μεγάλο πρόβλημα και ότι είναι καλύτερο να κοιτάξετε εναλλακτικές λύσεις, οι δοκιμές που πραγματοποίησαν στην ιστοσελίδα RTINGS.com δείχνουν ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά και πως πλέον το burn-in δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

LG OLED_1.jpg

Ποια ήταν η δοκιμή και το πραγματικό τεστ; Οι τηλεοράσεις και οι οθόνες τεχνολογίας OLED ρυθμίστηκαν για να απεικονίζουν ένα βίντεο από το CNN με γραφικά και το λογότυπο του γνωστού τηλεοπτικού δικτύου στη μέγιστη φωτεινότητα για περισσότερες από 4 χιλιάδες ώρες ή περίπου 4 χρόνια. Αν και διαπιστώθηκαν προβλήματα burn-in και προσωρινή διατήρηση της εικόνας στις τηλεοράσεις και οθόνες τεχνολογίας OLED, οι τυπικές τηλεοράσεις LCD είχαν χειρότερη επίδοση καθώς παρουσίασαν «σοβαρά προβλήματα ομοιομορφίας της φωτεινότητας».

MONITORS.jpg

Ανάμεσα στις οθόνες gaming που δοκιμάστηκαν βρίσκουμε τις Dell Alienware AW3423DWF, LG 27GR95QE-B και Samsung Odyssey OLED G8 (η δοκιμή είναι διάρκειας μόλις έξι μηνών στη συγκεκριμένη περίπτωση) καθώς και πολλές γενιές τηλεοράσεων LG OLED και άλλα μοντέλα από τη Samsung και τη Sony. Στις οθόνες για gaming παρατηρήθηκε «ανεπαίσθητη διατήρηση της εικόνας» -μετά από έξι μήνες εντατικών δοκιμών- που δεν γίνεται αισθητή στην τακτική χρήση.

Η τεχνολογία QD-OLED πρώτης γενιάς με τα εξαιρετικά φωτεινά πάνελ μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη υποβάθμιση από την τεχνολογία WOLED. Η τεχνολογία στις οθόνες OLED έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Πολλά μοντέλα διαθέτουν τεχνολογία για την δραστική μείωση της παραγόμενης θερμότητας, όπως οι νέες οθόνες OLED της ASUS. Οι εξαιρετικά απαιτητικές δοκιμές, είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν οι περισσότερες οθόνες παρά να αποτυγχάνουν στο burn-in ή στο image retention.

SAMSUNG.jpg

Οι οθόνες ή τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD παρουσίασαν προβλήματα ομοιομορφίας της φωτεινότητας που αποδείχτηκαν σοβαρότερα από το burn-in στις OLED. Όσον αφορά τις τηλεοράσεις OLED, τα νεότερα μοντέλα έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις παλαιότερες όπως είναι οι σειρές LG CX OLED και Sony A8H που παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα burn-in. Το burn-in στη σειρά LG C2 OLED αποδείχτηκε ανεπαίσθητο και σε καμία περίπτωση ενοχλητικό. Δείτε το παρακάτω βίντεο με τα αποτελέσματα των δοκιμών.

 

  • Like 2