Πάνω στην ώρα για να κλέψει λίγη δημοσιότητα από την Nvidia, καθώς η τελευταία ανοίγει τις πύλες του GPU Technology Conference στον San Jose, η AMD ανακοίνωσε τις 7ης γενιάς A-Series APUs που έχουν την κωδική ονομασία Bristol Ridge και θα αντικαταστήσουν τις Carrizo APUs που παρουσιάστηκαν το 2015.

Αν και πρόκειται για ένα refresh της οικογένειας και κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο λιθογραφίας στα 28nm, προσφέρουν αρκετές βελτιώσεις στην απόδοση και στην κατανάλωση.
Τα chips του είδους έχουν κατασκευαστεί για να προσφέρουν ταχύτερες εκκινήσεις στα Windows 10, ομαλότερο multitasking καθώς και DirectX 12 gaming on-the-go. Η Radeon GPU στο εσωτερικό τους διαθέτει 512 stream processors και βασίζεται στην αρχιτεκτονική GCN 1.2 με αποτέλεσμα οι νέες APUs της AMD να υποστηρίζουν οθόνες 4K, την τεχνολογία AMD FreeSync καθώς και Crossfire dual graphics.

 

Σύμφωνα με την AMD, οι νέες APUs (Accelerated Processing Units) θα κυκλοφορήσουν σε εκδόσεις με δύο πυρήνες και τέσσερις πυρήνες, που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Excavator, με το design να επιτρέπει υψηλότερους χρονισμούς και καλύτερη απόδοση ενώ θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας Adaptive Frequency Scalling.

 

Η εταιρεία εκτιμά ότι η απόδοση θα είναι 50% υψηλότερη σε σχέση με τις 5ης γενιάς APUs τύπου Kaveri που παρουσιάστηκαν το 2014, και από άποψη GPU θα προσφέρουν 50% υψηλότερη απόδοση σε σχέση με την Intel HD 520 GPU που βρίσκεται στο εσωτερικό του επεξεργαστή Intel Core i7-6500U.

 

Η AMD δοκίμασε ένα 7ης γενιάς FX chip των 35W στο benchmark PCMark 8 v2 Home και το σκορ ήταν 3477.4, την ώρα που η A10-5750M APU στο ίδιο benchmark κατάφερε να σκοράρει 2520.75 pcmarks. Σύμφωνα με την AMD, η νέα γενιά APUs είναι και πολύ πιο αποδοτική, αφού κατά την αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p, ένα 7ης γενιάς FX chip απαιτούσε κατά μέσο όρο 4,263 watts ενώ το A10-5750M απαιτούσε αντίστοιχα 12,925 watts κατά μέσο όρο και αυτό σημαίνει αρκετά μεγάλη μείωση στην κατανάλωση.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα νέα 7ης γενιάς chips των 15W θα προσφέρουν παραπλήσια απόδοση με τα Intel Core chips των 15W, και πως συνολικά, η νέα σειρά APUs θα δώσει την δυνατότητα στην εταιρεία να βρεθεί σε high-end laptops, ένα τμήμα της αγοράς στο οποίο παραδοσιακά κυριαρχεί η Intel.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα 7ης γενιάς Bristol Ridge chips της AMD θα ανακοινωθούν στην έκθεση Computex 2016, που θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊπέι, στην Ταιβάν από τις 31 Μαΐου έως στις 4 Ιουνίου.

 

Link.png Site: DigitalTrends