Η ιστοσελίδα Hardware Times αναφέρει ότι η «κόκκινη ομάδα» εξακολουθεί να ασκεί πίεση στην Intel καθώς παρουσιάζει βελτιωμένα έσοδα για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού σύμφωνα με συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνα της Mercury Research, ο δημοφιλής σχεδιαστής επεξεργαστών και επεξεργαστών γραφικών έχει πλέον μερίδιο αγοράς 24,6% (το τρίτο τρίμηνο του 2021). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό που έχει φτάσει η AMD στην ιστορία της στην αγορά των επεξεργαστών x86. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, 25,3%, το είχε «πιάσει» πριν από περίπου μία δεκαπενταετία, το τέταρτο τρίμηνο του 2006.

Ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν ακόμα καλύτερα μάλιστα αν δεν υπήρχε το γενικότερο πρόβλημα της διαθεσιμότητας των chips σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά την δημοτικότητα και τη ζήτηση που υπάρχει, οι επεξεργαστές AMD Ryzen ήταν σχετικά δυσεύρετοι -τουλάχιστον ορισμένα μοντέλα- τους τελευταίους λίγους μήνες. Το πρόβλημα με την έλλειψη chips αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, οπότε θα λέγαμε ότι ήταν μάλλον άθλος για την AMD να αυξήσει τα έσοδα της και το μερίδιο αγοράς ενάντια στην Intel παρά τις δυσκολίες.

amd_1.jpg

Η νέα γενιά των AMD Ryzen επεξεργαστών αρχιτεκτονικής Zen 4 αναμένεται προς τα τέλη του 2022 και λαμβάνοντας πόσο καλά έχει πάει η τωρινή γενιά στην αγορά δεν αποκλείεται να βοηθήσει την AMD να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της. Φέτος, κυκλοφόρησαν και οι επεξεργαστές 12ης γενιάς Core της Intel (Alder Lake-S) με τη νέα πλατφόρμα της να υποστηρίζει τις ολοκαίνουριες μνήμες DDR5 αλλά και το πρότυπο PCIe 5.0. Αυτό σημαίνει ένα ακόμη χρόνο αναμονής για τους φίλους της AMD για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η μνήμη τεχνολογίας DDR4 πάντως θα παραμείνει στην επικαιρότητα για μερικά ακόμη χρόνια, οπότε ένα σύστημα που βασίζεται στην πλατφόρμα της AMD εξακολουθεί να είναι μία άριστη επιλογή.

  • Like 8