Η τεχνολογία 3D V-Cache της AMD αξιοποιεί έναν σύγχρονο σχεδιασμό 3D-Stacked που τοποθετεί τη μνήμη SRAM πάνω από το die του επεξεργαστή (CPU).

Αυτή η αρχιτεκτονική «στοίβας» επιτρέπει στον επεξεργαστή να έχει πρόσβαση σε πολύ μεγάλη ποσότητα λανθάνουσας ή κρυφής μνήμης (cache) με αποτέλεσμα την ραγδαία επιτάχυνση ορισμένων εφαρμογών.

Πως θα σας φαινόταν η χρήση αυτής της πρόσθετης λανθάνουσας μνήμης τρίτου επιπέδου (L3) ως RAM Disk; Από ότι φαίνεται, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα RAM Disk όπου η συγκεκριμένη μνήμη SRAM συμπεριφέρεται όπως μια μονάδα αποθήκευσης αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για κάτι που έχει κάποια ουσιαστική εφαρμογή. Βλέπετε ένα τέτοιο RAM Disk που αξιοποιεί την λανθάνουσα μνήμη τρίτου επιπέδου ενός επεξεργαστή όπως ο AMD Ryzen 7 5800X3D είναι εφικτό μόνο με την έκθεση της L3 στο benchmark CrystalDiskMark. Καμία άλλη εφαρμογή πραγματικού κόσμου δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο με τον τρόπο που το κάνει το CrystalDiskMark. Σύμφωνα με τον χρήστη Nemez στο κοινωνικό δίκτυο X (@GPUsAreMagic), τα βήματα για την αναπαραγωγή αυτής της διαδικασίας είναι τα εξής αν έχεις στη διάθεση σου έναν επεξεργαστή AMD Ryzen με 3D V-Cache όπως ο παραπάνω: Εγκαθιστάς το OSFMount και δημιουργείς ένα RAM Disk σε FAT32 και στη συνέχεια τρέχεις το CrystalDiskMark έχοντας ορίσει τις τιμές SEQ 256 KB, Queue Depth 1, Threads 16 και data fill σε μηδενικά (0) αντί random.

Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος ήταν εντυπωσιακά, καθώς μπορεί η λανθάνουσα ή κρυφή μνήμη να είναι μικρή σε ποσότητα είναι όμως εξαιρετικά γρήγορη, βοηθώντας τον επεξεργαστή να επεξεργαστεί πολύ ταχύτερα δεδομένα. Έχοντας στον υπολογιστή λοιπόν τον επεξεργαστή AMD Ryzen 7 5800X3D, οι ταχύτητες του RAM Disk ήταν πάνω από 182 GB/s για ανάγνωση και πάνω από 175 GB/s για εγγραφή.

Σε μια άλλη δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν επίσης στο X από τον Albert Thomas (@ultrawide219), το RAM Disk που αυτή τη φορά βασιζόταν στον επεξεργαστή AMD Ryzen 7800X3D, οι αντίστοιχες ταχύτητες έφτασαν τα 178 GB/s και 163 GB/s.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και πάλι, το CrystalDiskMark πραγματοποίησε τα τεστ μόνο σε μικρά allocations που κυμαίνονταν μεταξύ 16 MiB και 32 MiB, οπότε μην περιμένετε να βρείτε εφαρμογές που να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα σήμερα.    

  • Like 5
  • Thanks 2