Η επόμενη γενιά desktop επεξεργαστών AMD Ryzen 8000 με το κωδικό όνομα «Granite Ridge» που θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική «Zen 5» θα εξακολουθήσει να αποτελείται από μοντέλα με μέγιστο αριθμό πυρήνων τους 16 (32 νήματα).

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται σε σχετικό άρθρο η ιστοσελίδα PC Games Hardware. Ο κορυφαίος επεξεργαστής «Granite Ridge» θα διατηρήσει τη σχεδίαση με τα chiplets της τρέχουσας γενιάς «Raphael» (Ryzen 7000) και επομένως θα διαθέτει δύο CCDs με 8 πυρήνες Zen 5 έκαστο και ένα ξεχωριστό die για I/O.

Είναι μάλιστα πιθανό η AMD να επαναχρησιμοποιήσει το ίδιο ακριβώς die I/O (cIOD) των 6nm της σειράς «Raphael» όπως ακριβώς έκανε και παλαιότερα μεταξύ των Ryzen 3000 «Matisse» και Ryzen 5000 «Vermeer» (το cIOD κατασκευαζόταν στα 12nm) αλλά με ενημερώσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν ακόμα υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας για τη μνήμη DDR5. Επιστρέφοντας σε επίπεδο CCD, καθένα από τα δύο CCDs (κωδικό όνομα «Eldora») αρχιτεκτονικής Zen 5  θα διαθέτει 8 πυρήνες με 1 MB αποκλειστικής L2 Cache ανά πυρήνα και 32 MB κοινόχρηστης (shared) L3 Cache. Τα δύο CCDs είναι επίσης πολύ πιθανό να παραχθούν χρησιμοποιώντας τη λιθογραφική μέθοδο 3nm EUV της TSMC.

AMD Ryzen 8000 (Granite Ridge)

  • Zen 5 CCDs (Eldora)
  • Zen 5 CPU Cores (Nirvana)
  • 6 έως 16 πυρήνες Zen 5
  • 65 έως 170 watts (TDP)
  • Έως 64 MB L3 Cache και 16 MB L2 Cache

Στο άρθρο της, η ιστοσελίδα PC Games Hardware αναφέρεται και στο Thermal Design Power (TDP) των επόμενης γενιάς επεξεργαστών «Granite Ridge» υποστηρίζοντας ότι τα ισχυρότερα μοντέλα θα έχουν TDP που θα φτάνει τα 170W ενώ τα περισσότερα μοντέλα χαμηλότερης συχνότητας και αριθμού πυρήνων θα διαθέτουν TDP στα 65W. Καθώς οι πυρήνες της CPU δεν παρουσιάζουν αύξηση, η AMD θα προβάλει ως πλεονέκτημα την αύξηση IPC μεταξύ των δύο γενεών των πυρήνων ενώ αναμένεται να μεγιστοποιήσει την απόδοση των μοντέλων εντός των ορίων του «ενεργειακού φακέλου» που επιτρέπει η νέα κατασκευαστική μέθοδος βελτιστοποιώντας ή και αυξάνοντας τις συχνότητες λειτουργίας τους. 

AMD-ZEN5-SERVER-ROADMAP-1200x675.jpg

Αν και δεν αποκλείεται να προβεί σε ορισμένες ανακοινώσεις, οι επεξεργαστές Ryzen 7000 «Zen 4» θα εξακολουθήσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της AMD στην αγορά των desktop υπολογιστών για το 2023 καθώς η σειρά επεξεργαστών «Granite Ridge» δεν αναμένεται να εισέλθουν σε φάση παραγωγής πριν από το 1ο τρίμηνο του 2024 (όπως αναφέρει το Moore’s Law is Dead). Η εταιρεία επίσης ενδέχεται να ενημερώσει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο στην αγορά των desktop φέρνοντας για παράδειγμα τη μονολιθική APU με το κωδικό όνομα «Phoenix» (4nm) στην πλατφόρμα socket AM5 της. Να αναφέρουμε επίσης, ότι η νέα γενιά επεξεργαστών Ryzen 8000 αναμένεται να διατηρήσει πλήρη συμβατότητα με τα σημερινά mainboards που διαθέτουν chipset τύπου AMD 600-series και socket AM5.

  • Like 11
  • Thanks 1